Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Τσίπρας: Είμαι κι εγώ εδώ…

Είμαι κι εγώ εδώ, ήθελε να πει ο Αλέξης Τσίπρας χθες. 
Την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας είναι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, συναντάται με Ερντογάν, Τζόνσον, Ράμα και άλλους ηγέτες, και εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει δημοσιότητα, επέλεξε συνέντευξη στο Star, για να αποσπάσει και αυτός ένα κομματάκι δημοσιότητας.
Τα κατάφερε, αλλά κάθε δημοσιότητα δεν είναι για καλό. Να λες για τον αντίπαλό σου, που κάνει τις ανωτέρω συναντήσεις και που... σου ρίχνει διπλάσια ποσοστά σε πρωθυπουργική καταλληλόλητα (τώρα που έχετε πλέον δοκιμαστεί και οι δυο στη θέση), ότι ο Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, μάλλον δεν ευτελίζεις το αντίπαλο.

Η προσπάθειά του να επικρίνει τον Μητσοτάκη σε θέματα ελληνοτουρκικών τέτοια μέρα, είναι αρνητική για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δήλωσε ότι δεν περιμένει πολλά από τον Μητσοτάκη (ε ναι… δικαίως, ο ίδιος μας είχε αφήσει άναυδους από τις συνεχείς δοξαστικές νίκες του επί του Ερντογάν).
Κατά τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης θέλησε «να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω», και να πετύχει «μόνο» ένα θερινό μορατόριουμ. Δηλαδή σε μια εποχή που με την πανδημία, και λόγω της τουριστικής μονοκαλλιέργειας, η οικονομία της Ελλάδας έχει χτυπηθεί σκληρά, το θερινό μορατόριουμ που δεν θα δημιουργήσει επί πλέον δυσκολίες στην προσέλευση τουριστών, είναι κλωτσιά στο τενεκεδάκι!
Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις και να ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη με κόκκινες γραμμές (ενώ η κυβέρνηση ακριβώς είναι υπέρ της προσφυγής μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, που αυτό σημαίνει κόκκινες γραμμές).

Παράλληλα είπε ότι ο ίδιος δεν θα απέφευγε να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών.
Κατ΄ αρχάς δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, μια συνάντηση που γίνεται στο περιθώριο των εργασιών.
Μόνο που οι γκρίζες ζώνες υπάρχουν από την εποχή Σημίτη και την περιπέτεια των Ιμίων. Αποτελούν θεμελιακή ενδιάμεση πολιτική της Τουρκίας. Είναι σοβαρό θέμα και δεν λύνεται με συζητήσεις «στο πόδι» όπως οι χθεσινή.
Ο ίδιος δε, ήταν 4,5 χρόνια πρωθυπουργός. Τι έκανε με τις γκρίζες ζώνες σε τόσες επίσημες συναντήσεις, συναντήσεις εργασίας, και στο περιθώριο συνόδων, με τον Ερντογάν; Μέχρι και στην Αθήνα τον έφερε δοξαστικά, για να μας πει ο Τούρκος ηγέτης μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι η συνθήκη της Λοζάνης είναι παρωχημένη.
Δεν τον επικρίνουμε γι’ αυτό. Απλώς η συμπεριφορά του αναδεικνύει την ελαφρότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί.

Οσο για την εμφάνιση των Σκοπιανών στο Euro με φανέλα εθνικής Μακεδονίας, αντί να απολογηθεί για την διαπραγμάτευση που έκανε, προσπάθησε με ντρίπλα να παραπέμψει στο γνωστό: Ούτως ή άλλως θα την έλεγαν όλοι Μακεδονία. Ναι, αλλά δεν θα είχε αναγνωρίσει η Ελλάδα εθνικότητα και γλώσσα, δεν θα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και δεν θα είχε ελπίδες για ένταξη στην ΕΕ.
Αναφορικά με τις διευκολύνσεις που θα πρέπει να έχουν οι εμβολιασμένοι, έπρεπε πάλι να πει κάτι αντιπολιτευτικό… Πρόωρη η συζήτηση επειδή λέει μόνο τα 2,8 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια με μία δόση και με ανοσία άνω τους 70% κατά τους επιστήμονες, προφανώς είναι ανύπαρκτοι.

Η ψηφοθηρική του στάση τον εμπόδισε να πάρει ευκρινή θέση στον αναγκαστικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών όπως οι γιατροί ή οι νοσηλευτές. Τάχθηκε υπέρ της πειθούς, λες και οι εκ πεποιθήσεως αρνητές 15 μήνες τώρα δεν άκουσαν αρκετά επιχειρήματα, τα οποία απορρίπτουν.
Εξέφρασε φόβο για διαδικασία «μιθριδατισμού», να συνηθίσουμε στην αναγκαιότητα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων. Παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών! Το δικαίωμα στην υγεία των ασθενών παραγράφεται. Η χαρά των αντιεμβολιαστών!

Οσο για τις πανελλήνιες δεν απάντησε στο αν είναι σωστό να εισέρχονται με βαθμό 2.5 στις σχολές.
Επιστράτευσε την κατηγορία ότι ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Λες και αυτό είναι κριτήριο πολιτικής κριτικής, όταν ο ίδιος έκανε υπουργό παιδείας άνθρωπο που δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο.
Τέλος επανέφερε το γνωστό ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει πελατεία για τα κολέγια. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα παιδιά που υστερούν στους βαθμούς είναι αυτά των φτωχών στρωμάτων. Πως θα πληρώσουν τα κολέγια;

Γενικώς ήταν μια συνέντευξη που προσωπικά δεν θα μας απασχολούσε αν δεν δινόταν σε χρόνο ώστε να είναι εμβόλιμη στην παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάτι που θεωρούμε ως πολιτικώς ανορθόδοξη συμπεριφορά. 
Θα μπορούσε να την δώσει μετά την επιστροφή Μητσοτάκη, και να πει τα ίδια και χειρότερα. Αλλά δεν θα ήταν ο Αλέξης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: