Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Τρεις γυναίκες στο τιμόνι της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας -Σε Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ


Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν και Κριστίν Λαγκάρντ σε επιτελικές θέσεις σε ΕΕ και Î”ÎÎ¤Η πρόταση των ηγετών της ΕΕ, της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για το τιμόνι του ΔΝΤ, έρχεται να συμπληρώσει την ανάδειξη γυναικών σε επιτελικές θέσεις σε Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρώπη δυσκολεύτηκε να πάρει απόφαση, όμως τελικά ανέδειξε την υποψήφιά της, η οποία εκτός απροόπτου θα είναι και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μια θέση που παραδοσιακά κατέχει Ευρωπαίος. Για πρώτη φορά ωστόσο, στο τιμόνι του ΔΝΤ θα δούμε μια εκπρόσωπο του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, εκτός βέβαια από το γεγονός πως η νέα διευθύντρια...
η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα είναι και αυτή γυναίκα.
Με την ανάδειξη της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ, η Ευρώπη εμπιστεύεται τρεις από τις πιο κρίσιμες επιτελικές θέσεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε γυναίκες. 
Εκτός από την Βουλγάρα πολιτικό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ επιστρέφει σε ευρωπαϊκό έδαφος και διαδέχεται τον Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Γκεοργκίεβα γνωρίζει πολύ καλά και τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, ενώ βρισκόταν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, το 2016.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να αφήσει το χαρτοφυλάκιό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βρεθεί αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου διετέλεσε στέλεχος για πολλά χρόνια (1993-2010).

Η πρόταση της ΕΕ για τη διεύθυνση του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Η πρόταση της ΕΕ για τη διεύθυνση του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Επιτέλους μια γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Επιτέλους, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην διάδοχό του Ούρουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την εκλογή της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη σας σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά. Είναι μεγάλη η ευθύνη και η δουλειά μου ξεκινά τώρα. Ας εργαστούμε μαζί εποικοδομητικά επειδή η προσπάθεια αφορά μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», είπε η Γερμανίδα ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου.

Η Φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου. Εξελέγη με 383 ψήφους (χρειαζόταν 374), έναντι των 422 που είχαν ψηφίσει τον Γιούνκερ το 2014.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναλαμβάνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναλαμβάνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τιμή μου να είμαι επικεφαλής της ΕΚΤ, λέει η Κριστίν Λαγκάρντ
«Είναι τιμή μου το γεγονός ότι προτάθηκα για την προεδρία της ΕΚΤ. Με αυτό το δεδομένο και έπειτα από διαβουλεύσεις με την επιτροπή δεοντολογίας του ΔΝΤ, αποφάσισα να αποσυρθώ προσωρινά από τις ευθύνες μου ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, για την περίοδο που θα είμαι υποψήφια», έγραφε στο Twitter η Λαγκάρντ, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις αρχές Ιουλίου.

Στις 16 Ιουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία το BBC χαρακτηρίζει «Ροκ Σταρ της οικονομίας» παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας στο ΔΝΤ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής της, αλλά και να προετοιμαστεί για τα νέα της καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές του Οκτώβρη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραιτήθηκε από το ΔΝΤ προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ παραιτήθηκε από το ΔΝΤ προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: