Φέιγ βολάν θα πρέπει να κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζήτησε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και το επιχείρημα του κατά της ενοποίησης των σκόρπιων ελεγκτικών μηχανισμών Διαφάνειας σε μια και μόνη Ανεξάρτητη Αρχή.
Ο Γιάννης Ραγκούσης υπαινίχθηκε το αδιανόητο για ένα κράτος δικαίου...
«Με βάση το ποιος θα πάρει στα χέρια του τη σύνταξη του τελικού πορίσματος, δεν θα μπορούσε να αλλάξει ένα πόρισμα που θα συντάσσατε εσείς ή εγώ;» ρώτησε τον εμβρόντητο υπουργό.
«Εάν αυτό που είπατε υπαινίσσεται ότι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα, στους οποίους έχει ανατεθεί και οι οποίοι θα συνεχίσουν, ξαφνικά εξαιτίας της ψήφισης του νομοσχεδίου, θα αλλάξουν άποψη, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω, αυτό είναι ζήτημα συναισθηματικής ψυχολογίας, δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που ξέρω να σας πω, είναι ότι μέσω αυτού του νομοσχεδίου διασφαλίζεται εκατό τοις εκατό ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες, ενισχύεται πάρα πολύ η αμερόληπτη κρίση δια της ανεξαρτησίας, δεν φεύγει κανένας ελεγκτής από τους υφιστάμενους και άρα -κατά την άποψή μου- εξακολουθεί το διαδικαστικό ζήτημα να υφίσταται. Δεν μπορώ να πω κάτι διαφορετικό», του απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Ραγκούσης επανήλθε με ένα εξίσου «καίριο» και... αποκαλυπτικό ερώτημα. «Τότε γιατί δεν αφήνετε στη θέση τους τούς προϊσταμένους των Υπηρεσιών, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αρχής γενομένης από τον κ. Ρακιντζή, γιατί αντικαθιστάτε τους επικεφαλής των Σωμάτων αυτών ή την επικεφαλής;».
Ποια είναι «η επικεφαλής» στην οποία κάνει ειδική μνεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να παραμείνει στη θέση της;
Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης η κ. Μαρία Παπασπύρου η οποία διατηρεί, δεν το έχει κρύψει καμία πλευρά, οικογενειακή φιλία με τον πρώην υπουργό και στενότατο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Η συγκεκριμένη επιθεωρητής έβαλε την υπογραφή της στα πορίσματα της έρευνας που διενήργησε για τη Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τραγωδία στο Μάτι, τις φονικές πλημμύρες στο Μάτι, τον θάνατο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη στο νοσοκομείο του Ηρακλείου υπαιτιότητα (όπως έκρινε το δικαστήριο) της αναισθησιολόγου.
Γνώριζε ή είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψη του κ. Ραγκούση από πρότερες πρακτικές που τον οδηγεί να διατυπώνει τη βεβαιότητα ότι ανάλογα με το ποιος παίρνει στα χέρια του το πόρισμα, αυτό αλλάζει; Δεν ήταν τα δεδομένα και η συνείδηση του ελεγκτή αυτό που κυριαρχούσε επί ΣΥΡΙΖΑ; Ή ανησυχεί ο κ. Ραγκούσης ότι η «κακή δεξιά» θα αλλάξει κάποια πορίσματα;
Προς ώρας οι διαβεβαιώσεις του υπουργού και εξαίρετου νομικού Γιώργου Γεραπετρίτη ότι αυτό που επιχειρεί η νέα κυβέρνηση είναι μια «μεταρρύθμιση βάσης» ώστε ο πολυδιασπασμένος μηχανισμός καταπολέμησης της Διαφθοράς (σήμερα υπάρχουν 6 ελεγκτικά Σώματα με επάλληλες αρμοδιότητες) να γίνει βιώσιμος και αποτελεσματικός ακούγονται πειστικές.
Υ.Γ.: Τα πρακτικά είναι επίσης πολύ χρήσιμα για να διαπιστώσει κανείς πως ένας υπουργός γνώστης του αντικειμένου κάνει τη δουλειά του με υψηλό αίσθημα της αξίας του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της λειτουργίας της δημοκρατίας.
Της Κατερίνας Γαλανού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου