Το τρόπαιο των Εσθονών δεν αφήνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη να κοιμηθούν
Όταν η Εσθονία επανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της είχε τηλεφωνική γραμμή και η μόνη ανεξάρτητη σύνδεσή της με τον έξω κόσμο ήταν ένα φινλανδικό κινητό τηλέφωνο κρυμμένο στον κήπο του υπουργού Εξωτερικών.
Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στην τεχνολογία.
Εσθονοί κομπιουτεράδες ανέπτυξαν τον κώδικα πίσω από το Skype και το Kazaa (ένα από τα πρώτα δίκτυα file-sharing). Το 2007 έγινε η πρώτη...
χώρα που διοργάνωσε την ψηφοφορία μέσω διαδικτύου σε γενικές εκλογές.
Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού.
Οι 1.300.000 πολίτες της πληρώνουν για χώρους στάθμευσης με τα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν τα αρχεία υγείας τους αποθηκευμένα στο ψηφιακό Cloud. Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν την ετήσια φορολογική τους δήλωση μέσω διαδικτύου, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά.
Πώς αυτό το κράτος, το μικρότερο της Βαλτικής, ανέπτυξε μια τέτοια ισχυρή τεχνολογική κουλτούρα;
Τα θεμέλια τέθηκαν το 1992, όταν ο Mart Laar, ο τότε πρωθυπουργός της Εσθονίας, έδωσε το φιλί της ζωής στην απολιθωμένη οικονομία της χώρας. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η νεαρή κυβέρνησή του (μέσος όρος ηλικίας 35) έφερε στην Εσθονία ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα, ελεύθερο εμπόριο, σταθερό νόμισμα και ιδιωτικοποιήσεις.
Νέες επιχειρήσεις μπορούσαν να εγγραφούν ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις, ένα σημαντικό κίνητρο για τους κομπιουτεράδες που βρίσκονταν σε θέση αναμονής.
Με απονευρωμένες κρατικές δομές, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, η νέα πολιτική τάξη ξεκίνησε με καθαρό μητρώο.
Όταν η γειτονική Φινλανδία αποφάσισε να στραφεί προς τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες, πρόσφερε στην Εσθονία το απαρχαιωμένο αναλογικό τηλεφωνικό της σύστημα δωρεάν.
Η Εσθονία αρνήθηκε την πρόταση και έστησε το δικό της ψηφιακό σύστημα.
Με τον ίδιο τρόπο, η χώρα πήγε από το να μην έχει καθόλου κτηματολόγιο στη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού κτηματολογίου απαλλαγμένου από χαρτούρα (paperless). «Απλώς παρακάμψαμε μερικά πράγματα… ο Mosaic [το πρώτο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης (web browser)] είχε μόλις κυκλοφορήσει και όλοι το χρησιμοποιούσαν επί ίσοις όροις», αναπολεί ο Πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια απαρχαιωμένων τεχνολογιών, οι νέοι υπουργοί της χώρας έριξαν το βάρος στο διαδίκτυο.
Ακολούθησε ένα εθνικό σχέδιο εξοπλισμού των σχολικών αιθουσών με υπολογιστές και μέχρι το 1998 όλα τα σχολεία ήταν ενωμένα με το διαδίκτυο. Το 2000 η κυβέρνηση κήρυξε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα και το διαδίκτυο εξαπλώθηκε παντού ακόμα και στα παιδικά παιχνίδια.
Το δωρεάν Wi-Fi έγινε πλέον κάτι συνηθισμένο.
Οι λαστιχένιες σφραγίδες, οι λαδόκολλες και οι μεγάλες ουρές αναμονής έδωσαν τη θέση τους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-Government).
Ο ιδιωτικός τομέας ακολούθησε: η πώληση του Skype στο eBay το 2005 προς 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιούργησε μια νέα κατηγορία Εσθονών επενδυτών, οι οποίοι κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις μετοχές τους και επένδυσαν σωστά την εμπειρία και τα κέρδη τους στην οικονομία της χώρας.
Σήμερα η Tehnopol, ένα επιχειρηματικό κέντρο στο Ταλίν, μια πολύ ζωντανή πρωτεύουσα, στεγάζει περισσότερες από 150 εταιρείες τεχνολογίας. Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους της εγχώριας αγοράς της χώρας, οι επιχειρήσεις αναγκαστικά άρχισαν να σκέφτονται σε παγκόσμια κλίμακα, λέει ο Taavet Hinrikus, ο πρώτος υπάλληλος της Skype και συνιδρυτής της TransferWise, μιας υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων peer-to-peer, το πελατολόγιο της οποίας έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2011 γράφτηκαν 14.000 νέες εταιρείες στην Εσθονία, 40% περισσότερες από το 2008. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι τώρα υπεύθυνες για το 15% του ΑΕΠ της χώρας.
Πώς μπορούν άλλες χώρες, που δεν έχουν το μικρό μέγεθος της Εσθονίας και το καθαρό μητρώο της, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της; «Κατά κάποιο τρόπο είναι ενοχλητικό να πω: Κάντε ό,τι κάναμε και εμείς» λέει ο κ. Ilves. Αλλά ισχυρίζεται ότι η επιτυχία της Εσθονίας δεν είναι τόσο πολύ η απαλλαγή από την απαρχαιωμένη τεχνολογία όσο η αποβολή του απαρχαιωμένου τρόπου σκέψης. Για παράδειγμα αν μεταφέρεις τη διαδικασία της συμπλήρωσης μιας αίτησης φορολογίας από το χαρτί σε έναν υπολογιστή δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Ενώ αν προετοιμάσεις την αίτηση έτσι ώστε ο φορολογούμενος να ελέγξει μόνο τα νούμερα θα έχεις επιτυχία. Η παιδεία είναι σημαντική. Τον περασμένο χρόνο, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ονομάζεται ProgeTiiger (Προγραμματισμός του Τίγρη) για να διδάξει παιδιά πέντε ετών τα βασικά της κωδικοποίησης υπολογιστών. «Στη δεκαετία του ’80 κάθε αγόρι στο λύκειο ήθελε να γίνει αστέρι της ροκ», λέει ο κ Hinrikus. «Τώρα όλοι στο λύκειο θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.»
Άρθρο από το περιοδικό Economist
Μετάφραση Γιάννης Κακουλλής
Μετάφραση Γιάννης Κακουλλής
Από το περιοδικό του ΕΤΕΚ, τεύχος 191, σελίδα 12.
Και το όραμα των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη για γίνουμε Εσθονία
Eίναι Αύγουστος του 2019. Η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα στην Αθήνα, αλλά η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ανεβάζει ταχύτητες για να αλλάξει τη χώρα με νομοσχέδια που φέρνει καταμεσής του καλοκαιριού. Σε αντίστοιχες περιόδους οι υπουργοί είχαν ξαμολυθεί στις παραλίες. Και μετά χρεοκοπήσαμε.
Ψηφιακό «κλειδί» χωρίς ουρές και ταλαιπωρία
Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σήμερα είναι το ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί στα πρότυπα των θεσμικά ανεπτυγμένων κρατών της ΕΕ, ενόψει και του 2021 –με την συμπλήρωση 200 ετών ανεξάρτητου εθνικού βίου. Το Δημόσιο για πρώτη φορά αναλαμβάνει την ευθύνη της επικοινωνίας ανάμεσα στις υπηρεσίες αντί να φορτώνει στον πολίτη την περιττή υποχρέωση να στέκεται σε ουρές για να συγκεντρώνει πιστοποιητικά με σφραγίδες και υπογραφές-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κωστή Πλάντζου στο protothema.gr
Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναλαμβάνει σαν βασική αρμοδιότητα να επιδιώξει την πλήρη διαλειτουργικότητα στο Κράτος. Παίρνει την εξουσιοδότηση να ξεκινά διαδικασίες απλοποίησης σε όλα τα υπουργεία, με τα οποία θα συνεργάζεται.
Εξετάζοντας ένα προς ένα όλα τα πεδία αυτά και τις γραφειοκρατικές ενέργειες που απαιτούν -το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί- θα αποκαλυφθούν οι περιττές διαδικασίες που μπορούν να απαλειφθούν, εφόσον το δημόσιο μπορέσει να διασυνδεθεί με όλες τις βάσεις δεδομένων και τα Μητρώα που, αν και σχετίζονται το ένα με το άλλο, παραμένουν λειτουργικά αποκομμένα, επιβάλλοντας ξεχωριστή αναζήτηση και «ουρές» στους πολίτες για την συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται ξανά και ξανά, σε κάθε περίπτωση συναλλαγών με το Κράτος.
Η αρχή θα γίνει με διασύνδεση όλων των Μητρώων που βρίσκονται διάσπαρτα στο ελληνικό Κράτος, σε ένα ενιαίο Μητρώο για κάθε έναν πολίτη και για όλους μαζί. Το σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το 2023.
«Γεγονότα ζωής»
Οι ενέργειες απλούστευσης με διασύνδεση των σχετικών διαδικασιών θα ξεκινήσουν από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του νέου συστήματος. Οι πρώτες κινήσεις θα αφορούν στα «γεγονότα ζωής» που είναι κοινά για κάθε πολίτη στη χώρα μας. Ήδη έχουν χαρτογραφηθεί 120 πεδία επαφής του κάθε πολίτη με το δημόσιο, για τις οποίες υποβάλλονται συχνά σε πολλαπλές διαδικασίες (αναζήτηση εγγράφων κλπ) με συνέπεια να μπαίνει σε χιλιάδες “ουρές” στη διάρκεια της ζωής του.
Αντί ο πολίτες να σχηματίζουν ουρές από υπηρεσία σε υπηρεσία όπου έχουν και από έναν αριθμό Μητρώου, πλέον όλα τα Αρχεία που τους αφορούν θα επικοινωνούν κεντρικά μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν από την μία στην άλλη, για να αιτηθούν πιστοποιητικά, βεβαιώσεις ή άλλα προσωπικά στοιχεία .
Στην κατεύθυνση αυτή, το σχέδιο προβλέπει και τα εξής βήματα:
– «Ψηφιακό κλειδί» στο Δημόσιο: ακυρώνεται και επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες. Οι ταυτότητες θα λειτουργούν σαν ένα «ψηφιακό κλειδί», το οποίο θα δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπου αυτός και αν βρίσκεται.
– Ηλεκτρονικές αιτήσεις: με το «ψηφιακό κλειδί» πολλές υπηρεσίες των ΚΕΠ, θα είναι προσβάσιμες μέσω υπολογιστή ή κινητού, ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών (βράδυ, αργίες ή και εν κινήσει από το δρόμο). Έτσι καταργούνται ουρές και ωράρια, γίνονται πιο εύκολες οι συναλλαγές με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και δεν θα απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία όπως πχ για ανανέωση ενός διαβατηρίου ή μιας ταυτότητας, αλλά ακόμη και για την έκδοση μιας σύνταξης χηρείας!
– Το κράτος αλλάζει για να υπηρετεί τον πολίτη: από το 2020 κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Τα παιδιά θα αποκτούν αμέσως ασφάλιση και θα εγγράφονται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρούν αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του.
Στο νέο περιβάλλον που θα οικοδομηθεί με πολύ δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, απλοποιούνται εκατοντάδες συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται στη ζωή κάθε πολίτη: δήλωση γεννήσεως, βάπτιση, εγγραφή ή αποφοίτησή από σχολεία και πανεπιστήμια, έκδοση και επανέκδοση ταυτότητος ή διπλώματος οδήγησης κλπ εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους, έκδοση ΑΦΜ, έναρξη επαγγέλματος, ασφάλιση ή την συνταξιοδότηση, έως και το τέλος του κύκλου ζωής του.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις τράπεζες, τις τηλεφωνικές εταιρείες και τους ιδιωτικούς φορείς, για τα θέματα στα οποία νομίμως μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα στοιχείων πελατών τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου