Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για πλήρη άρση των capital controls
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού ΑμερικανοΙσραηλινό fund που επενδύει στο real estate εξασφάλισε έκταση 100 στρεμμάτων στη περιοχή του Σουνίου με σκοπό να χτίσει κατοικίες τύπου χασιέντες πνιγμένες στο πράσινο.
Μιλάμε για επένδυση που θα αγγίξει τα 4 δις ευρώ!
Η Ελλάδα αλλάζει και όποιος προλάβει! ...
Aπό την Gillian Rothschild
Στο μεταξύ επιστροφή στην κανονικότητα και με τη βούλα από το φθινόπωρο αφού μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει το πράσινο φως για πλήρη άρση των capital controls.
Τυπικά, η ΤτΕ θα εισηγηθεί αυτό το βήμα στην κυβέρνηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, και να φθάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.
Η κυβέρνηση και η ΤτΕ εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα και είναι ενδεικτικό ότι οι καταθέσεις ιδιωτών τον φετινό Ιούνιο – 4 χρόνια μετά το καλοκαίρι του 2015 που άλλαξε τη χώρα – αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολό τους τους να έχει ανέλθει σε 136,9 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις παραμένουν χαμηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν υπερέβαιναν τα 160 δισ. ευρώ, αλλά είναι υψηλότερες από τα 120,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.
Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού θα έχουν προηγηθεί στα μέσα του μήνα οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να προετοιμαστεί η 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και η έγκριση των φοροελαφρύνσεων. Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.
Μεγάλο μέρος των περιορισμένων έχουν αρθεί – δεν υφίστανται για παράδειγμα, έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την ΤτΕ – αλλά η πλήρης κατάργηση των capital controls θα απαλλάξει την οικονομία από τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό ενώ πολύ σημαντικό είναι το σήμα – και τυπικά – επανόδου σε κανονικότητα αφού καμία φυσιολογικά λειτουργούσα οικονομία δεν έχει περιορισμούς.
Η επαναφορά πάντως σε επενδυτική βαθμίδα, που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση, θα ακολουθήσει προς το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αφού απέχουμε αρκετά, 3-4 βαθμίδες από το επίπεδο αυτό.
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ενδιαφέρει και ενόψει της αναμενόμενης νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία τα ελληνικά ομόλογα είναι αποκλεισμένα, ακριβώς λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης εμπεδώνεται και είναι εμφανής εκεί μου μετρά, στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς συνεχίζει να υποχωρεί σταθερά κάτω από το 2%, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά ρεκόρ.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ, καθώς το ελληνικό yield βρίσκεται χαμηλότερα από το αμερικάνικο, είναι από μόνο του πολύ εντυπωσιακό και οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι είχε συμβεί μόνον στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν γύρω στο 4,5% και αυτή του αμερικανικού στο 4,6% με 4,7%.
Ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη θα ευνοήσει τα ομόλογα της ευρωπαικής περιφέρειας, και εάν επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις η Ελλάδα έχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στο νέο πιθανό γύρο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, και η αγορά αναμένει αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της χώρας από σταθερές σε θετικές, ενώ ακολουθεί στις 23 Αυγούστου η Moody’s.
Η θετική συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα δεν σχετίζεται μόνο με το γενικότερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα αλλά και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που ανέδειξαν μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε σε μπαράζ εκθέσεων ξένων οίκων.
Όπως επισημαίνει η Citi, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία και το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος την Ελλάδα με την κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη.
Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζει η ΝΔ θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας, προσθέτει. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Πάντως η Citi επισημαίνει πως οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτει αλλά να μην είναι ακόμα ισχυρή και αν αναμένεται να κινηθεί στο 1,4% το 2019 από 1,9% το 2018, όπως εκτιμά. Ωστόσο, δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, παρέχοντας ενδεχομένως κάποια προσωρινή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου