Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο νόμος Κατρούγκαλου έβγαλε συντάξεις ως 24.000 ευρώ τον μήνα - Μπλόκο από Βρούτση

ΣυνταξιούχοςΣυντάξεις έως και 24.000 ευρώ τον μήνα ήταν έτοιμες να εκδοθούν, εξαιτίας των στρεβλώσεων του νόμου Κατρούγκαλου! 

Αποφάσεις τις οποίες μπλόκαρε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνώριζε το θέμα για μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα!
«Βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα!», δήλωσε ο κ. Βρούτσης στο ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας...
το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν». Αν και ο κ. Βρούτσης δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα για το ποιους συνταξιούχους αφορούν αυτές οι αποφάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών, αλλά και ασφαλισμένους προερχόμενους από τις ΔΕΚΟ.

Πώς προέκυψαν οι συντάξεις- μαμούθ

Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι. Οταν ενημερώθηκε για τις αποφάσεις, με εντολή του κ. Βρούτση η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης έστειλε κατεπείγον email προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ και ζήτησε να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για υψηλές συντάξεις. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αυτό το όριο θα καθοριστεί νομικά.

Βρούτσης: Ηξεραν για τις υψηλές συντάξεις και δεν έκαναν τίποτα
«Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες, αυτό πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια απόφαση», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας την απόφασή του να «μπλοκάρει» την έκδοση αυτών των υψηλών συντάξεων.
«Αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε για πέντε μήνες, αλλά δεν έκανε τίποτα. Αυτή την ενημέρωση έχω. Δυστυχώς, κάποιες από αυτές τις συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί, δεν τις πρόλαβα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία από επιστημονική ομάδα για την τροποποίηση του νόμου.
«Δεν είμαι εναντίον της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Αλλά ήταν κάτι τελείως στρεβλό. Εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Ανικανότητα ή δολιότητα; Δεν νοείται υπουργός να το ξέρει ότι θα εκδοθούν συντάξεις τέτοιου επιπέδου και να αδιαφορεί. Το ήξερε πάνω από 5 μήνες», είπε αναφερόμενος στην προηγούμενη υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να την κατονομάσει. «Πώς είναι δυνατόν πολιτική ηγεσία να γνωρίζει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν ήθελε να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των χαμηλοσυνταξιούχων, έστησαν αυτή τη διαδικασία και δεν την ανέστειλαν. Είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει», συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

Αναφερόμενος σε αυτούς που θα έπαιρναν αυτές τις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο νόμος. Δεν έχουμε τίποτα με αυτούς τους ανθρώπους. Θα το αντιμετωπίσουμε στο υπουργείο. Επεξεργαζόμαστε κατεπείγουσα νομοθετική παρέμβαση».

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: