Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ασυλία Πολάκη: Γιατί ο Τσίπρας τράπηκε σε φυγή;: Αποκαλυπτικό παρασκήνιο

Ασυλία Πολάκη: Γιατί ο Τσίπρας τράπηκε σε φυγή; tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΑποκαλυπτικό παρασκήνιο
Ένα «μυστικό» έκρυβε η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση για την άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη: 
Την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος, ότι πάνω από 10 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε θα απουσίαζαν σκόπιμα από την ψηφοφορία-αρνούμενοι εμμέσως να ψηφίσουν κατά της άρσης της ασυλίας του-είτε μερικοί εξ αυτών με την ψήφο τους θα έπαιρναν δημόσια αποστάσεις από τον «αψύ» φίλο του Α. Τσίπρα.
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καθόλου συμπαγής εκείνη την μέρα. Άλλωστε την διαφωνία τους με τον «πολακισμό», ο οποίος τυγχάνει της απολύτου στηρίξεως του Α. Τσίπρα και της ομάδας του, την έχουν εκφράσει... κατά καιρούς δημοσίως, περισσότεροι από 4 βουλευτές. Κι ακόμα περισσότεροι την έχουν εκφράσει όχι δημοσίως, αλλά εντός των κομματικών τειχών.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε, ότι το κόμμα κινδύνευε να εμφανιστεί με ρήγματα και διαρροές σε μια «εμβληματική ψηφοφορία».
Κι έτσι παρ´ ότι την προηγούμενη η Κουμουνδούρου είχε διαρρεύσει, ότι ο Α. Τσίπρας, όχι μόνο θα πήγαινε στην Βουλή, αλλά θα έδινε και μάχη υπέρ του Π. Πολάκη, αποφασίσθηκε η άτακτη αποχώρηση. Κανένας δεν έδωσε καμία μάχη υπέρ του «πολιτικού τοτέμ» του ΣΥΡΙΖΑ κι όλοι μαζί φεύγοντας, «πήραν μαζί» τους κι όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την πρόθεση να συνταχθούν με την γραμμή-κωλοτούμπα για το άρθρο 86. Και βέβαια εκ πρώτης όψεως πέτυχαν να «σκεπάσουν» και τους απόντες. Οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, δεν ήθελαν ούτε να ταυτιστούν με τον προελαύνοντα πολακισμό του κόμματος τους, ούτε όμως και με την πολιτικά ανήθικη και ασυνεπή στάση, του κρυψίματος πίσω από το «κατάπτυστο» άρθρο 86.

Η φυγομαχία του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, έκρυβε και μια σκοπιμότητα, η οποία φωτίζεται όλο και περισσότερο, κάθε μέρα που περνά. Να μην γίνει αντιληπτός ο διχασμός που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, στην πρώτη «βαριά» ψηφοφορία της νέας Βουλής.
Ο Α. Τσίπρας επέλεξε να «προδώσει τον φίλο του» και να μην τον υπερασπιστεί. Ενώ ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να τραπεί σε φυγή, ούτως ώστε ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε, να μην επιτρέψει την ακριβή καταγραφή, των όσων πράγματι ήταν διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη στον Π. Πολάκη. Έστω κι αν κρυπτόμενοι πίσω από άρθρο 86, «κουρέλιαζαν» την πολιτική αξιοπιστία και την ηθική ακεραιότητα του κόμματος τους.

Αυτό που προείχε για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πέσει «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και να μην γίνει αντιληπτό, ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παρείχε κάλυψη στον Π. Πολάκη και στον πολακισμό. Γι αυτό και στη συνέχεια, όταν η Γραμματέας της ΚΟ του Συριζα Ο. Γεροβασίλη έκανε την δήλωση, οτι ο Π. Πολάκης «έχει την στήριξη όλων των βουλευτών» του κόμματος, υπήρξε γκρίνια από τους διαφωνούντες, καθώς-δικαίως- θεώρησαν ότι αυτή η δήλωση τους «καπελώνει» και τους «καταργεί».

Ωστόσο για προφανείς λόγους αποφασίστηκε, επι του παρόντος οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλά. 
Αυτό όμως δεν εμπόδισε κάποιους εξ αυτών, να σημειώνουν με νόημα: 
«Γιατί άραγε η υπόθεση της άρσης της ασυλία του Πολάκη, δεν ήρθε στην προηγούμενη Βουλή, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τυπικά είχε την πλειοψηφία κι επομένως θα μπορούσε να καθαρίσει το θέμα»; 
Πολύ εύλογο ερώτημα. Ακόμα πιο εύλογη και αποκαλυπτική όμως, είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι: 
«Γιατί απλούστατα, δεδομένης της διαφωνίας μας και του οριακού 151, δεν είχε την πλειοψηφία για να «καθαρίσει» τον Πολάκη». 
Αυτό το γεγονός που εξηγεί πολλά, εξηγεί και τον πραγματικό λόγο, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την τελευταία στιγμή, να αποχωρήσει θορυβωδώς από την Βουλή. 
Όμως η άτακτη και θορυβώδης αποχώρηση, δεν μπορεί να κρύψει τον διχασμό που υπάρχει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που, όπως εκτιμάται, θα φανεί ακόμα περισσότερο στον δρόμο προς την πολιτική μετάλλαξη του.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: