Η ευεργετική ιδιότητα της μαστίχας Χίου έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.
Το προϊόν της Χίου κέντρισε το ενδιαφέρον του αρθρογράφου Φρανκ Μπρούνι, ο οποίος διερωτάται στους New York Times εάν το αρχαίο ελληνικό φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει την ανθρωπότητα.
Αφορμή αποτέλεσε η συμμετοχή του σε κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ θέλοντας να διαπιστώσει εάν το υγρό που εξάγεται από τα μαστιχόδεντρα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε εκατομμύρια ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σε ανθρώπους που έχουν περάσει εγκεφαλικό αλλά και σε εκείνον...
Ο Φρανκ Μπρούνι είχε μια περιπέτεια υγείας κατά την οποία καταστράφηκε το οπτικό νεύρο πίσω από το δεξί του μάτι και κινδυνεύει να πάθει το ίδιο και στο αριστερό.
Κάπως έτσι, βρέθηκε στην Ελλάδα για να ανακαλύψει τι συμβαίνει με τη μαστίχα, την οποία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί φυσικό φάρμακο.
Οι Αρχαίοι Ελληνες συνήθιζαν να την μασούν για λόγους στοματικής υγιεινής. Εχει χρησιμοποιηθεί σε κρέμες για τον περιορισμό φλεγμονών και θεραπεία πληγών, ως σκόνη για την θεραπεία ευερέθιστου εντέρου και έλκους, αλλά και στη διαχείριση του άσθματος.
Πλέον, το ενδιαφέρον για τη μαστίχα έχει αυξηθεί και εταιρείες με φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής ποντάρουν στη μαστίχα Χίου.
Ο αρθρογράφος των New York Times βρέθηκε στη Χίο στις αρχές Ιουλίου και μίλησε με τον Λεάνδρο Σκαλτσούνη, καθηγητή Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
«Πάντα ξέραμε ότι η μαστίχα κάνει καλό στην υγεία. Τώρα, όμως, μάθαμε πραγματικά τους λόγους που έχει τόση μεγάλη προοπτική», του είπε.
Η ρητίνη που εξάγεται από μαστιχόδεντρο, όπως αναφέρει ο Φρανκ Μπρούνι, μπορεί να κάνει περισσότερα από όσα της έχουμε ζητήσει. Αμερικανοί με το δικό του πρόβλημα χρησιμοποιούν ένα φάρμακο με ρητίνη, το οποίο η ισραηλινή εταιρεία που το παράγει προμηθεύεται όλη τη ρητίνη από τη Χίο, όπως του είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζόρνταν Ρόμπινσον.
Ο Αμερικανός αρθρογράφος σημειώνει πως η μαστίχα αποτελεί όχι μόνο μέρος της χλωρίδας της Χίου αλλά και κινητήρας της οικονομίας, όντας ένας πυλώνας ταυτότητας. Επιστρέφοντας στις ιδιότητες της μαστίχας, τονίζει πως υπάρχουν ερωτήσεις που δεν απαντώνται εύκολα ακόμα και μετά από χιλιετίες, γι’ αυτό και πιθανότατα αναρωτιέται στον τίτλο του «μπορεί ημαστίχα Χίου να θεραπεύσει την ανθρωπότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου