Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο το ξεκίνημα

Κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο το ξεκίνημαΝομίζω πως ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα πεπραγμένα του. 
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως λησμονούμε τί έγινε στους 54 αυτούς μήνες ούτε πως δεν θα αναζητηθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς έχει τελειώσει. Αν θα παραμείνει ως έχει, θα «μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», μια έκφραση που ενθουσιάζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ που μετοίκησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν θα ανανεωθεί, θα πάψει να είναι αυτό που ξέρουμε. Θα γίνει κάτι άλλο. Τι; Αυτό θα φανεί στην πορεία.
Συνεπώς εμείς θα πρέπει να σχολιάζουμε το κυβερνητικό έργο. Τα πεπραγμένα των νικητών...
των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ούτως ή άλλως οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν την πραγματικότητα και το πολιτικό κλίμα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα. Ήταν σαν μια ομάδα που ήξερε εξ αρχής τι ζητούσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόουτς ήταν άριστα προετοιμασμένος και αυτό το μετέδωσε και στους παίκτες του.
Εκείνο που ενέπνευσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτές τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες ήταν η σιγουριά και η σταθερότητα. Με τα πεπραγμένα της δεν άφησε στους πολίτες την αίσθηση πως ψάχνει να βρει τον δρόμο της.
Ούτε ότι μπήκε χαλαρά στο παιχνίδι. Δεν θυμάμαι, από το 1974, άλλη κυβέρνηση που να έπιασε δουλειά από την Δευτέρα των εκλογών.
Πάντα τα άγχη και η πίεση της προεκλογικής περιόδου άφηναν τα ίχνη τους στις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές. Οι νικητές είχαν το δικαίωμα να απολαύσουν για λίγο την νίκη τους.
Τώρα, δεν παρατηρήσαμε παρόμοιο φαινόμενο. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα ηγετικά στελέχη της είχαν πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που θα είχαν να αντιμετωπίσουν.
Και κυρίως είχαν κατανοήσει πως οι πολίτες θα ήταν απέναντι τους αυστηροί από την πρώτη ημέρα.
Και τα κατάφεραν.
Συγχρόνως όμως έβαλαν ψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών μας. Δεν θέλουμε πλέον να είναι απλώς καλύτεροι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την επίδοση τους στις πρώτες δύο εβδομάδες απέδειξαν πως είναι ικανοί για κάτι πολύ καλύτερο.
Ζητούμε, λοιπόν, δραστικές λύσεις στα προβλήματα που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η περίοδος των μνημονίων. Δηλαδή η νέα κυβέρνηση δεν καλείται απλώς να διαχειρισθεί την κατάσταση καλύτερα από τους προηγούμενους.
Καλείται να την διαχειρισθεί αποτελεσματικά, με χρηστή διακυβέρνηση. Και μπορεί να το επιτύχει, αν συνεχίσει έτσι όπως ξεκίνησε.
Με πρόγραμμα, με σοβαρότητα και με διάθεση για σκληρή δουλειά. Μα πάνω απ’ όλα χωρίς προσωπικές στρατηγικές και εσωτερικές, υπόγειες υπονομεύσεις.
Όλα δείχνουν πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα ξεδιπλωθεί ένα σημαντικό κομμάτι του κυβερνητικού έργου, καθώς τα προβλήματα είναι σημαντικά και απαιτούν άμεσες λύσεις.
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινηθεί με σταθερή πορεία, χωρίς πισωγυρίσματα και παλινωδίες, πιστεύοντας στην ορθότητα των ιδεών της παράταξης, θα πετύχει.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: