Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Μεγάλος σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική με ένταση και διάρκεια - «Χορός» μετασεισμών (Photos)

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 σήμερα το μεσημέρι στην Αττική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.
Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ως εξής:
Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Χάρτης με το επίκεντρο:


Μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και να σημειώνεται περίπου μια ώρα μετα΄τον ισχυρό πρώτο σεισμό.
Νωρίτερα και τα πρώτα λεπτά μετά τη δόνηση το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 3χλμ.


Η διάρκεια του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα.
Ξεπερνούν τις 65 οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχή βοήθειας και εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.
Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 35 κλήσεις για πτώσεις αντικειμένων ή μεταφοράατόμων σε ασφαλή σημεία και 31 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε τη στιγμή του σεισμού στην Αττική.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έπεσαν βράχια στην Περιφερειακή Αιγάλεω.
seismos_pyros
earthquake-i
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: