Καμία χρηματιστηριακή αγορά, παγκοσμίως, δεν αναπτύχθηκε δίχως την τοπική λιανική. Και τα χρηματιστήρια για να αναπτυχθούν και να προσελκύουν επενδυτές, χρειάζεται να κινούνται σταθερά.
Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα απαιτήσει ένα χρονικό διάστημα, όπως και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά.
Σημασία λοιπόν για τους επενδυτές δεν έχει τόσο το trading μετοχών και η βραχυχρόνια εικόνα, αλλά εάν δημιουργείται ένα οικονομικό περιβάλλον για μακροχρόνιες αποδόσεις...
Διαχειριστής στην Ελλάδα συμβουλεύει τους ξένους πελάτες του, «να προσδεθούν και να απολαύσουν τις επενδύσεις τους μέχρι η ελληνική οικονομία να λάβει την επενδυτική βαθμίδα».
Μέσα στους επόμενους 18-20 μήνες η εικόνα θα είναι διαφορετική, όταν αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα καθώς θα χρηματοδοτηθούν φθηνότερα τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
H βίαιη, όμως, διόρθωση του χρηματιστηρίου το διήμερο μετά τις εκλογές προς στις 840 μονάδες αποτελεί απότοκο των εγγενών προβλημάτων της ρηχής αγοράς της Αθήνας.
Mέσα σε δυο ημέρες χάθηκε μια χρηματιστηριακή αξία 3,3 δισ. ευρώ, αλλά δυο ημέρες μετά η αγορά επέστρεψε στις 874 μονάδες. Οι Long επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν και σημειώνουν ότι θα έχει σημασία η ποιότητα των επενδυτών που θα πάρει την σκυτάλη από τα hedge Funds των αναδυόμενων αγορών.
Τα βλέμματά τους, όπως θα δούμε, είναι στραμμένα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 20 Ιουλίου.
Τι συνέβη, όμως, πραγματικά στο διήμερο;
Μόλις οι επενδυτές της λιανικής βρεθούν υπεραγορασμένοι, τότε λίγες επιθετικές εντολές πώλησης από μεγάλα funds και χρηματιστηριακές του Λονδίνου προκαλούν πανικό.
Ελλείψει ενός αντίβαρου από θεσμικούς αγοραστές έρχεται η κατάρρευση ενώ οι ρευστοποιήσεις επιτάθηκαν από το σπάσιμο του περιθωρίων στους λογαριασμούς ιδιωτών επενδυτών (margin).
Όπως επισημαίνει ξένος long επενδυτής «Τα short funds με λίγα κεφάλαια τοποθετούν πωλήσεις προκαλώντας πανικό. Προσπαθούν να κλείσουν τις θέσεις τους για να περιορίσουν τις υψηλές ζημίες της προηγούμενης περιόδου. Όταν τα short αρχίζουν να κλείνουν τις θέσεις τους τότε θα είναι το σήμα των αγορών».
Γιατί οι ξένοι επενδυτές αισιοδοξούν
Στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε τις περασμένες ημέρες κρύβονται τα στοιχεία που έχουν οδηγήσει την Αθήνα να ηγείται παγκοσμίως σε αποδόσεις με 41% από τις αρχές του χρόνου.
Αυτές τις στρατηγικές επιλογές περιμένουν να τις ακούσουν και ορισμένοι να τις δουν ιδίοις όμμασι στις προγραμματικές δηλώσεις της 20ης Ιουλίου.
Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία είναι στρατηγική επιλογή, είναι η «αξία στην ακίνητη περιουσία». Τούτο σημαίνει ότι τα ενέχυρα θα αυξάνουν τις τιμές τους και με αυτόν τον τρόπο ισολογισμοί των τραπεζών θα εμφανίζουν ολοένα και βελτιούμενη εικόνα.
Το καίριο πρόβλημα των κόκκινων μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν λύνεται αυτόματα γι’ αυτό και η σημερινή διακυβέρνηση στοχεύει στην ταχύτατη προώθηση του σχήματος APS που προωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλωστε τοποθετήθηκε ως υφυπουργός για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Γεώργιος Ζαββός, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θήτευσε επί χρόνια ως εκπρόσωπος του.
Επίσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ θεωρεί το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδας ως κοστοβόρο. Η μεταφορά 40 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου αφαιρεί μεγάλο όγκο, αλλά έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης συγκαταλέγονται η ταχύτητα στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, το ενιαίο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και η μείωση φορολογικών και διοικητικών βαρών στην ακίνητη περιουσία.
Ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης υπάρχουν επίσης δυο ακόμα λόγοι, οι οποίοι είναι ικανοί να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά:
Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις. Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% σε 20 σε μια διετία στηρίζει την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών.
Μείωση του φόρου μερισμάτων εταιρειών στο 5% απο 10%. Το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί στην διακράτηση των μετοχών των εταιρειών και στην επιλογή των κερδοφόρων εταιρειών. Για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους οι ξένοι επενδυτές, όμως, χρειάζονται κάτι παραπάνω, να υπάρχει μια διέξοδος με αφαίρεση βαρών απο τους Έλληνες.
Μια ακόμα προτεραιότητα είναι «η καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι € 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου