Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν σε μόλις... δέκα μέρες

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν σε μόλις... δέκα μέρεςΔεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο δέκα μέρες για να υποστεί σοβαρές ρωγμές ο “μύθος” που με τόση επιμέλεια δημιουργούσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Πόσες φορές δεν ακούσαμε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εθνικές εκλογές θα προχωρούσε σε σειρά επιλογών που θα έπλητταν το κοινωνικό σύνολο; 
Επιλογές που θα οδηγούσαν τους πολίτες στην ανεργία με τον ρεβανσισμό να κυριαρχεί. Μία επιχειρηματολογία, η οποία πάμπολλες φορές διατυπώνονταν...
με ξεκάθαρο τρόπο τόσο από τον ίδιο τον κ.Τσίπρα όσο και από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε αφορμή. Ήταν μία συνειδητή πολιτική απόφαση με σαφή στόχευση την νέα επικράτηση του μέχρι πρότινος κυβερνητικού κόμματος σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης, έχοντας προηγουμένως “ξυπνήσει” τα όποια αντιδεξιά αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Τελικά το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα. 
Οι κάλπες στήθηκαν στις 7 Ιουλίου, η ΝΔ τις κέρδισε και αναπόφευκτα η ώρα της επιβεβαίωσης ή όχι των “θεωριών” του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε. Παρότι κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμα απολύτως βέβαιος, μιας και ο βίος της νέας διακυβέρνησης είναι ακόμα εξαιρετικά μικρός, ήδη καταγράφονται οι πρώτες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν “το τέλος του κόσμου”, το οποίο προέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές.
Ο κ.Τσίπρας πίστευε για παράδειγμα ότι ο κ.Μητσοτάκης θα προχωρούσε σε απολύσεις, ακολουθώντας συνταγή του ΔΝΤ, όπως έλεγε. Παρ' όλ' αυτά πριν καλά καλά συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από την εκλογική νίκη, ο κ.Μητσοτάκης σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έβαλε σε οδό υλοποίησης προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Μεταξύ άλλων αποφάσισε:
  • Να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.
  • Επιπλέον να δρομολογηθούν άμεσα -και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους- 1500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για απόφαση με διπλή στόχευση. Από την μία δίνει το πράσινο “φως” σε μία προεκλογική δέσμευση, επιχειρώντας να καλύψει ένα σημαντικό κενό και από την άλλη έρχεται να διαψεύσει τις “Κασσάνδρες” που τόσο επιμέλεια για μία τετραετία μιλούσαν για ψεύτικες υποσχέσεις.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης μέσα από την πρόσφατη επιλογή των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης θέλησε να “διαλύσει” έναν ακόμα μύθο του ΣΥΡΙΖΑ, περί κομματικού ρεβανσισμού. Πώς έγινε αυτό; 
Ο κ.Μητσοτάκης διατήρησε στις θέσεις τους ορισμένους γενικούς γραμματείς από την προηγούμενη κυβέρνηση στέλνοντας μήνυμα συνέχειας του κράτους. Προφανώς και η όποια επιλογή προσώπων υπόκειται σε κριτική, η οποία είναι πάντοτε θεμιτή και απαραίτητη. Όμως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη σε κομβικές θέσεις όπως για παράδειγμα ο γραμματέας ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης παραμένει στη θέση του.
Αν και είναι νωρίς για ξεκάθαρα συμπεράσματα τα πρώτα δείγματα των κυβερνητικών επιλογών μοιάζουν να θέλουν να διαψεύσουν όλους όσοι μιλούσαν για “Αρμαγεδδώνα” από την πλευρά της ΝΔ. Η συνέχεια επί της... οθόνης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: