Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Θα βγει ο Αλέξης νικητής ή θα καταλήξει συνιστώσα της Φώφης;

Αποτέλεσμα εικόνας για συριζαΟ Αλέξης Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να προσφύγει στις κάλπες στις αρχές του χρόνου και να διασφαλίσει έτσι ένα ποσοστό της τάξης του 20%. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  κινδυνεύει πλέον να χάσει ακόμη και την δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ!

Εκλογές άμεσα και αξιωματική αντιπολίτευση ή εκλογές αργότερα και μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνιστώσα της Φώφης;

Τον Ιανουάριο η λύση των εκλογών απορρίφθηκε επειδή ο Αλέξης πίστεψε ότι θα μπορούσε να γυρίσει το κλίμα στην Οικονομία...
Ακόμη το πιστεύει, αλλά όχι με τόση θέρμη. 
Η θεωρία του ελατηρίου έχασε την λάμψη της στο Μαξίμου, όταν παρατηρήθηκε ότι οι αντιδράσεις της αγοράς ήταν τελικά περιορισμένες στην αναγγελία της «είδησης» της συμφωνίας με την τρόικα και του τέλους της… λιτότητας. 

Το επιθυμητό σενάριο θα ήταν εκείνο της παραμονής στην εξουσία και της επιστροφής σε υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Αλλά αυτό δεν προκύπτει από κάπου! Το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, σε συνδυασμό με την σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης στο πρώτο δίμηνο, μας προϊδεάζει με διάψευση των προσδοκιών για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Πόσο μάλλον όταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κινδυνεύει να πάρει τα επώδυνα μέτρα δίχως να έχει στο τέλος κάποιο πρακτικό πολιτικό όφελος! Αντίθετα, αν προσφύγει τώρα σε εκλογές περνάει το πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία!
Εκείνο που φοβίζει, πάντως, περισσότερο τους επιτελείς του κ. Τσίπρα είναι να αναγκαστεί η κυβέρνηση να συρθεί σε εκλογές στα τέλη του χρόνου και κάτω από συνθήκες που θα καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα. 
Σε μία τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να χάσει πέρα από την κυβέρνηση και το ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ για την επικράτησή τους στον χώρο της κεντροαριστεράς. Γεγονός που θα πιστοποιήσει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα «κανονικά του ποσοστά» και θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας, αφού το ΠΑΣΟΚ της Φώφης θα έχει αναδειχτεί στον βασικό εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς!
Μπορεί να αντέξει μία τέτοια εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας, όταν οι πιθανότητες είναι σήμερα με το μέρος του για να καταλάβει την δεύτερη θέση; 
Ο Αλέξης Τσίπρας ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι σε θέση να ασκήσει σκληρή πολεμική απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επιστρέψει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με αφορμή και πάλι τις… προεδρικές εκλογές! Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να είναι τότε ο απόλυτος νικητής, δεν θα είναι σε κάποια περίπτωση ηττημένος. Το πιο πιθανό σενάριο  είναι να αποτελέσει μέρος κάποιας συμμαχικής κυβέρνησης, εφόσον καταφέρει να αποκλείσει τότε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την αυτοδυναμία. Κάτι που θα είναι σχετικά εύκολο αν οι εκλογές γίνουν με απλή αναλογική…
Ποια θα είναι τελικά η επιλογή του; 
Εκλογές τώρα ή στο τέλος του 2018; 
Πολλά έχουν αλλάξει από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο
Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να έχει όλα τα θέματα ανοικτά πάνω στο τραπέζι και ταυτόχρονα να έχει δίπλα και όλες τις πιθανές επιλογές. Και πάντοτε είχε μία τάση να εκπλήσσει τα πλήθη. Για να μην ξεχνιόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: