Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το ηθικό πλεονέκτημα έμεινε... στη Βενεζουέλα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορεί ο «αριστερός» διευθυντής του «αριστερού» τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού να μπαίνει στο ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία και να μην «ανοίγει» μύτη;
H απάντηση είναι πως ναι και η αιτιολογία είναι πως στην Ελλάδα όλα συμβαίνουν...

Φανταστείτε  στη θέση  του Νίκου Παππά να βρισκόταν ένα άλλο στέλεχος, όχι «αριστερών» πεποιθήσεων  αλλά δεξιών. Τι θα είχε συμβεί στη χώρα; 
Tι θα πρόβαλαν τα ΜΜΕ σε καθημερινή βάση αν στη θέση του κ. Παππά ήταν ο Μιχάλης Μπεκίρης σημερινός διευθυντής του γραφείου του κ.Μητσοτάκη;
Προφανώς  ο κ.Παππάς είχε απόλυτο δικαίωμα να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για μερικές μέρες αναψυχής ή για οποιαδήποτε άλλο σκοπό. Το να ταξιδέψει κάποιος στη Βενεζουέλα το 2013 και να απολαύσει  λίγες στιγμές προσωπικής χαλάρωσης δεν είναι ούτε παράνομο ούτε μεμπτό.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαγορεύει ακόμα και σε πολιτικά πρόσωπα την ευκαιρία να αλλάζουν «παραστάσεις» και να περνούν ξέγνοιαστες στιγμές.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποφεύγεται ο λαϊκισμός και το «ξεκατίνιασμα», στοιχεία στην Ελλάδα είναι ευρέως διαδεδομένα από όλες τις πλευρές. Πολλώ δε μάλλον όταν το ταξίδι αυτό σχετίζεται με κομματικές υποχρεώσεις, όπως ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έχει πει.
Η περίπτωση όμως με το συγκεκριμένο  ταξίδι του κ. Παππά περιπλέκεται, αφού στο όλο σκηνικό παρεισφρύουν τρεις ιδιαίτερες  «συμπτώσεις».
Πρώτη «σύμπτωση»  ο γνωστός δικηγόρος Αρτεμίου.
Ο Αρτέμης Αρτεμίου, κύπριος δικηγόρος, ειδικεύεται στις off shore εταιρίες. Η παρουσία του κ. Αρτεμίου από μόνη της δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τον χαρακτήρα της επίσκεψης Παππά. Θα μου πείτε ότι όπου πηγαίνει ο συγκεκριμένος δικηγόρος πρέπει να υπάρχει και σκέψη για δημιουργία υπεράκτιας εταιρίας; Η απάντηση είναι πως όχι αλλά ταυτόχρονα όμως δεν είναι λόγος για να αποκλειστεί απολύτως αυτό το ενδεχόμενο.
Δεύτερη «σύμπτωση». Η επιβίβαση  του κ. Παππά σε αεροσκάφος ιδιοκτησίας του Λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ.
Θα μου πείτε και αυτό κακό είναι; Η απάντηση είναι πως από μόνο του ίσως όχι, αλλά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προορισμός του αεροσκάφους ήταν το νησί  «Μαργαρίτα» της Καραϊβικής και μάλιστα το ξενοδοχείο του κ. Χαλίλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.
Τρίτη «σύμπτωση». Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, του οποίου το αεροσκάφος χρησιμοποίησε ο κ. Παππάς, δεν είναι ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που απλώς δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών.
Ο κ.Χαλίλ  βρίσκεται στην «μαύρη» λίστα των αμερικανικών αρχών και κατηγορείται για επιλεκτικές σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο.
Θα μου πείτε ο κ.Παππάς ήταν υποχρεωμένος να το γνωρίζει αυτό; Προφανώς και αν ήταν οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο η απάντηση θα ήταν πως όχι αλλά ο Νίκος Παππάς ακόμα και εκείνη την περίοδο δεν ήταν ένα «οποιαδήποτε» πρόσωπο. Μπορεί πράγματι να μην κατείχε υπουργική θέση, ήταν όμως ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρα θα έπρεπε να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Η επιλογή της ΝΔ να καταθέσει  ερώτηση  στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν τυχαία. 
Η επίσκεψη  Παππά στην Βενεζουέλα αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τον πρωινό καφέ της Δευτέρας. Εκεί συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι και αποφασίστηκε  η «προσεχτική» επικοινωνιακή κλιμάκωση του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε τηλεοπτική δήλωση θέλοντας να «σηκώσει» το θέμα.
Παρόμοιες κινήσεις αναμένονται και στο προσεχές διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα στελέχη της οποίας έχουν δοθεί εντολές να αποφεύγουν τις λαϊκίστικες αναφορές και να εστιάζουν στην ουσία:
«Το ηθικό πλεονέκτημα... έμεινε στη Βενεζουέλα», είναι η φράση πάνω στην οποία θα επενδύσουν στην ΝΔ, στοχεύοντας απευθείας στο... τερέν του ΣΥΡΙΖΑ.

Photo by Sooc
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: