Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ SPIEGEL: «Οι Έλληνες το κάνουν επίτηδες για να διώξουν τους πρόσφυγες από τη χώρα»

Οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα ασκεί εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας.

Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό Spiegel το οποίο σημειώνει...  επικαλούμενο εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) ότι κατά την άποψή τους η Ελλάδα αποτυγχάνει «παταγωδώς» στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες. 
Αφού πρώτα η έκθεση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως «απάνθρωπη» στη συνέχεια εκφράζει την άποψη ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, δεδομένου ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα «κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Από την πλευρά της η Deutsche Welle αναφέρει ότι στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Ακόμη επικρίνεται το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».

Στις εκθέσεις του κέντρου Gasim εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: