Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

«Μπλόκο» στην κυβέρνηση από κοινωνία και δανειστές

(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)Μεγάλη απόσταση φαίνεται ότι χωρίζει, πλέον, την κυβέρνηση τόσο από την κοινωνία που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις και σε μεγάλο αναβρασμό, όσο και από τους δανειστές.

Το κουαρτέτο έφυγε με… άδεια χέρια για να επιστρέψει στην Αθήνα σε περίπου δέκα μέρες. Το χάσμα, ωστόσο, για ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, παραμένει προς ώρας αγεφύρωτο...


Το Μέγαρο Μαξίμου πιέζεται πανταχόθεν, καθώς παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης, οφείλεται αφενός στη διάθεση των αγροτών και των επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από το ασφαλιστικό - έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης- και αφετέρου από τις σκόπιμες καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων από τους θεσμούς, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο πρωθυπουργός στοχεύει στην αξιολόγηση - εξπρές προκειμένου να απαλλαγεί το κυβερνητικό επιτελείο από ένα μόνιμο άγχος. Άγχος, γιατί τα περιθώρια της διακυβέρνησης της χώρας στενεύουν καθημερινά και οι δυσχέρειες, σε όλα τα επίπεδα, πολλαπλασιάζονται.
Το Μαξίμου έτοιμο για πολιτική λύση

Προάγγελος της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για πολιτική λύση, την οποία δεν αποκλείεται να… ενεργοποιήσει ο πρωθυπουργός, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν.
 
Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα ανοικτά ζητήματα να κλείσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη νομοθέτηση ασφαλιστικού, φορολογικού, «κόκκινων δανείων» και να μη «σέρνεται» η διαπραγμάτευση. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, Β. Ντομπρόβσκις μίλησε για «πρόοδο» και εποικοδομητικές συνομιλίες! Δήλωση που δεν φαίνεται να συνάδει με την πραγματικότητα που βίωσε την πρώτη βδομάδα η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης .
 
Το «παράλληλο πρόγραμμα» καλμάρει την κοινωνία
 
Οι προσπάθειες, πάντως, της κυβέρνησης, για να ισοφαρίσει τα μέτρα του μνημονίου συνεχίζονται με πρώτη όλων την επαναφορά του «Παράλληλου Προγράμματος», το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη.
 
Πηγές από την κυβέρνηση, αναφέρουν στο iefimerida.gr ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται:

  • Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θ. Φωτίου.
  • Η καθολική ασφάλιση υγείας, με στόχο να μην υπάρχει κανένας πολίτης ανασφάλιστος.
  • Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προβλέπει προσλήψεις σε δήμους για 5 μήνες.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: