Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ! Τι λένε «κυβερνητικές πηγές» για το ασφαλιστικό, το αγροτικό και τη διαπραγμάτευση

Αναγνωριστικό χαρακτήρα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης των υπουργών με τους εκπροσώπους των Θεσμών που αρχίζει σήμερα, το απόγευμα. 

Άλλωστε, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, καθώς κανένα από τα «καυτά» θέματα δεν έχει κλείσει, ενώ...
δεν αποκλείεται για κάποια από αυτά να αρχίσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν υποχωρήσουν και δεν θα πάνε σε κανένα διάλογο, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την πρόταση της.
«Κρατάμε χαμηλούς τόνους», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει κάθε περίπτωση μονομερούς ενέργειας στο ασφαλιστικό. Ωστόσο, υπογράμμιζαν πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να υπάρξει τελική συμφωνία, αν και εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. Σε ό,τι αφορά στην μείωση κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση έχει έτοιμες τρεις αντιπροτάσεις, αν υπάρξει, από την άλλη πλευρά, επιμονή προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν πως σε αυτή την αξιολόγηση θα τεθούν τα θέματα του ασφαλιστικού, των «κόκκινων δανείων», καθώς και τοδημοσιονομικό. Επίσης, η διαπραγμάτευση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα κρατήσει δύο μήνες, ενώ το φορολογικό θα τεθεί, αργότερα, την άνοιξη. Εν τούτοις, οι βασικοί άξονες της φορολογικής μεταρρύθμισης θα συμφωνηθούν σε αυτόν τον κύκλο διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο, τα νούμερα θα οριστικοποιηθούν σε αυτή τη φάση, αν και θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή.
Τέλος, σε σχέση με τους αγρότες, η κυβέρνηση επιμένει πως θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος. Να σημειωθεί πως το θέμα θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και στη Βουλή, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: