Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

850.000 οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ και το κράτος… μοιράζει ληγμένα

Κοινωνική βόμβα το θέμα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, καθώς το συγκεκριμένο ταμείο έχει ως πάγια πρακτική του να μην παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους λόγω κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ενώ τους χρεώνει τα ποσά αυτά ως οφειλές και μάλιστα με το κάτι τις παραπάνω.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΟΑΕΕ, για όσους έχουν...
ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών αλλά και όσα επίσημα στοιχεία ήταν γνωστά για τον συνολικό αριθμό ενεργών οφειλετών, η κατάσταση σήμερα εξακολουθεί να είναι εκρηκτική, με 290.000 ενεργούς οφειλέτες να είναι ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι. Μάλιστα, εάν συνυπολογίσουμε και τα μέλη των οικογενειών τους, το νούμερο είναι συγκλονιστικό, καθώς, με μέσο μέγεθος τρία άτομα ανά οικογένεια, μιλάμε για πάνω από 850.000 ανασφάλιστους.
Το “ειρωνικό” της ιστορίας είναι πως όλοι αυτοί, παρ’ ότι οφείλουν στον εαυτό τους, ως αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με όσα λέγονται και γράφονται για το νέο ασφαλιστικό, όπου κάθε ασφαλισμένος, με τις εισφορές του θα δημιουργεί τον προσωπικό του κουμπαρά, χρεώνονται για κάτι που δεν τους παρέχεται, ενώ μέχρι πρόσφατα πήγαιναν και φυλακή, γιατί οφείλουν στον εαυτό τους κι έπρεπε να συνετιστούν. Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή, όπως λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και την οποία θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ελληνικό κράτος εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια.

Σα να μην έφτανε όμως αυτό το ανθρωπιστικό ναυάγιο, πρόσφατα ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα, όταν οφειλέτης ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ και στην ουσία ανασφάλιστος, πήγε σε ΚΕΠ να ζητήσει εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, μέσω του προγράμματος Health voucher.

Αποτέλεσμα ; Να του δώσουν εισιτήριο με ημερομηνία έκδοσης 19/11/ 2015 και ημερομηνία λήξης 31/10/2015!



Ανθρώπινο λάθος, τρολιά ή αποφάσισαν από τα ληγμένα που παίρνουν οι ίδιοι να δίνουν και στους πολίτες;

Η καταγγελία σε εξειδικευμένο ιστότοπο, για τα προβλήματα του ΟΑΕΕ , είναι βέβαια υπό τύπο ερώτησης –και σωστά– αλλά μετά κι απ’ αυτό, υπάρχουν ακόμα πολίτες που περιμένουν σωτηρία από ένα κράτος που αντί για λύσεις … μοιράζει ληγμένα;


Του Γιάννη Μανιάτη*


*Γιάννης Μανιάτης - Τμήμα Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων Πανελλήνιας Συντονιστικής Συλλόγων Ασφαλισμένων - Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: