Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο πρωθυπουργός ψάχνει για «συνενόχους στο έγκλημα» που κατήγγειλε


Πενία κοινοβουλευτικών ψήφων... συναινέσεις κατεργάζεται.

Το κραυγαλέο μένος έχει εγκαταλείψει τον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, φαντάζει πολύ μακρινή η Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, όταν δήλωνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του «αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν απάντηση: ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα».
Σήμερα θα πάρει τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς, και θα τους ζητήσει την υπογραφή στο μνημόνιό «του», ψάχνοντας για συνενόχους «στο έγκλημα»...


Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, η 15 Δεκεμβρίου φτάνει, για την οποία οι δανειστές έχουν στείλει ραβασάκι να ψηφιστούν τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ο πρωθυπουργός ψάχνει υποστυλώματα στα κόμματα που πολιτικώς βρίσκονται στην ευρύτερη πολιτική περιφέρεια όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συναντά μπετοναρισμένο τοίχο δυσπιστίας και άρνησης, λόγω προτέρου πολιτικού βίου.

Την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται «ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό», εξέφρασε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Η δυσπιστία πάντως φτάνει τα όρια της πολιτικής αποδοκιμασίας, με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά να τουϊτάρει: «Συναίνεση: το άλλο με τον Αλέξη το ξέρεις;» Παρότι μετά το χαρακτήρισε ως προσωπική του άποψη, δεν παύει να αποκρυσταλλώνει το κλίμα που υπάρχει απέναντι στον πρωθυπουργό.

Ακόμη πιο σαρκαστικός ο Σταύρος Θεοδωράκης θύμισε στο facebook την προεκλογική του ρήση: Ο κ. Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα το παιδί του και την άλλη θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε»!
Υπερβολικός; Τουλάχιστον με τα λεγόμενά του όχι. Όπως έχει εξηγήσει, κατά παράκληση του πρωθυπουργού πήγε στην Ευρώπη να συνομιλήσει στους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του υπέρ της ελληνικής υπόθεσης, και την ίδια μέρα το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή», τον κατήγγειλε ότι πήγε αυτοβούλως για να υπονομεύσει την ελληνική κυβέρνηση που «αντιστεκόταν» - τότε δια του Γιάνη...

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν το αφορά ο «διάλογος παρωδία», η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων θα έχει υποβαθμισμένη εκπροσώπηση με τον μεταβατικό πρόεδρο, ενώ οι υποψήφιοι πρόεδροι (Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας), με δηλώσεις τους πνέουν μένεα κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, - άρα οι θέσεις τους είναι δεσμευτικές για τον κ. Πλακιωτάκη.

Τέλος ο κ. Λεβέντης, εντελώς… πρακτικός, να προσέρχεται για να επιμείνει στην «ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες»!

Ο Πρόεδρος

Η συνάντηση προφανώς θα γίνει, άλλωστε, είναι και θεσμικώς άτοπο να καλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολιτικούς αρχηγούς και να απαξιούν. Ωστόσο, ο οφειλόμενος σεβασμός θα σταματήσει εκεί. Ο πρόεδρος αυτοϋπονόμευσε τη θέση του τις τελευταίες ημέρες. Ανέλαβε να χρησιμοποιήσει τον θεσμικό του ρόλο για να υπάρξει συγκερασμός σε ένα αμιγώς πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης, την ψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ απεφάνθη και για έτερο θέμα εσωτερικής διοίκησης, περί του μικρού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον πρόεδρο των εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής έκανε λόγο για το «τεράστιο πλήγμα» που υπέστησαν τα Ταμεία με το PSI.

Μάλλον το κατενόησε και ο ίδιος, γι’ αυτό κατά το χθεσινό τηλεφώνημα προέτρεψε τον πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει πρώτα ο ίδιος στους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αποσπάσει την συναίνεσή τους για την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Με κάθε σεβασμό - και συναίσθηση των μεγεθών - ίσως ο Πρόεδρος θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, γιατί το κύρος του και το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί θα χρειαστεί χωρίς αμυχές, στα δύσκολα που θα έρθουν, καθώς οι δύστηνες μέρες δεν τελειώνουν, ακόμη και αν ψηφιστεί χωρίς διαρροές 
το ασφαλιστικό.

Του Γιάννη Σιδέρης 
Liberal


Δεν υπάρχουν σχόλια: