Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ EUROGROUP: Οι μυστικές συναντήσεις Τσακαλώτου, τα νέα τελεσίγραφα Ντάϊσελμπλουμ, Σαπέν, Μοσκοβισί και οι εκβιασμοί

Ο βαρύς φάκελος με τα 48 προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα ώστε να εκταμιευτούν 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο τραπέζι του πρώτου μετά τις ελληνικές εκλογές Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει...
στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τη λίστα με τις υποχρεώσεις που πρέπει η Αθήνα να υλοποιήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και στις οποίες κατέληξε το EuroWorkingGroup της περασμένης Παρασκευής, ώστε εκείνοι από το σημερινό Eurogroup να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η Ελλάδα να ανεβαίνει το… νέο γολγοθά της.

Τα 48 αυτά προαπαιτούμενα, απαρτίζουν την πρώτη λίστα με τις υποχρέωσεις που αν υλοποιηθούν, θα εκταμιευτούν 2 δισ. για την Ελλάδα. Έπεται και δεύτερη λίστα με προαπετούμενα, η οποία συνδέεται με δόση ύψους 1 δισ. ευρώ και στην οποία περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος όγκος των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στο σημερινό Eurogroup δεν αποκλείεται να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, αυτή η δεύτερη λίστα.
Ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι όλες τις προηγούμενες ημέρες έστελναν αυστηρά μηνύματα στην Αθήνα για τήρηση των συμφωνηθέντων, κάτι που επανέλαβαν και σήμερα προσερχόμενοι στο Eurogroup.
Πριν από τη συνεδρίαση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και με τον γάλλο ομόλογό του,Μισέλ Σαπέν, ενώ ο Σόϊμπλε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup, αλλά σε ηπιότερους τόνους, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. ΣΑΠΕΝ: Φθινόπωρο θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας είχε πρόσφατα εκλογές και τώρα έχει νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε ωστόσο πως οι επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο Μνημόνιο χωρίς συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα γίνουν αργότερα. Τι δήλωσε για το χρέος ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Πολλή δουλειά ακόμη
«Μένει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», διεμήνυσε ο Ντάισελμπλουμ, έπειτα από το τετ α τετ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.
«Είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημέναέτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, καταλήγοντας: «Ομως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά».
Διαβάστε επίσης: OΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 48 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – Ποια μέτρα «κλείδωσαν» για τη δόση των 2 δις ευρώ
Μοσκοβισί: Να αποφύγουμε ένα νέο «δράμα»
Είναι στο «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρώπης να αποφύγουμε ένα «νέο δράμα, μια νέα τραγωδία», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει την «πολιτική βούληση» να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι η λέξη-κλειδί για την Αθήνα είναι η λέξη «υλοποίηση».
Παράλληλα ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι βλέπει θετικά σινιάλα από την Ελλάδα, και χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή του Μνημονίου. Χαιρέτισε ακόμα την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: