Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τα 10 «αγκάθια» της κυβέρνησης.

tsipras_tsakalotos

Στη διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων αλλά και των ενδεχόμενων νέων μέτρων που προκρίνει ουσιαστικά το ΔΝΤ επεκτάθηκε χθες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στον απόηχο της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων και της σκληρής αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή...


Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον αντιμέτωπη με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να περάσει από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου που έφεραν στη χώρα μας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος και που αφορούν εκατομμύρια πολίτες και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους.
Η πρώτη ψηφοφορία πρέπει να έχει γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου -καθώς στις 16 του μηνός θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup- και στο πακέτο αυτό περιλαμβάνονται τα εξής «αγκάθια»:
1. Ισοδύναμα για ΦΠΑ 23% σε ιδιωτική εκπαίδευση
2. Υπουργικές αποφάσεις για κατάργηση πρόωρων συντάξεων
3. Αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο
4. Πιο εύκολοι πλειστηριασμοί α' κατοικίας
5. Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ - Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους
6. Αλλαγές σε ιδιοκτησιακό φαρμακείων (άνοιγμα και από μη φαρμακοποιούς)
7. Σχέδιο εξυγίανσης ΟΑΣΑ.
Στο τέλος του ίδιου μήνα οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να πουν «ναι» και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τα εξής θέματα:
1. Πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από σούπερ μάρκετ
2. Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές
3. Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι εξετάζεται να μην κατατεθούν με ένα άρθρο στη Βουλή τα 48 προαπαιτούμενα, απαντώντας στη δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος χθες το μεσημέρι έκανε λόγο για αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής αν ολόκληρη η δέσμη των προαπαιτούμενων κατατεθεί με ένα άρθρο. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άφησε επίσης αιχμές για τον κίνδυνο επιβολής επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, με αφορμή έκθεση του ΔΝΤ που αποκλίνει από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Μεταρρυθμίσεις 
Απαντώντας, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν άλλα μέτρα», παραδέχτηκε όμως ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει φορολογική επιβάρυνση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν απέκλεισε μειώσεις στις συντάξεις που βρίσκονται ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αφού το σενάριο αυτό δεν έχει αποκλειστεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, δεν μπορεί να το πράξει η ίδια.
Εν κατακλείδι να αναφέρουμε ότι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μέσω της εξπρές κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Βέβαια, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε χθες ότι γίνεται προσπάθεια να μην κατατεθεί με την διαδικασία του «κατεπείγοντος», αλλά του «επείγοντος», που δίνει περιθώριο τριήμερης διαβούλευσης. Ωστόσο, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται πάντως και από την προετοιμασία των αρμόδιων υπουργείων, τα οποία σημειωτέον ότι σήμερα πρέπει να έχουν ενημερώσει σχετικά το γραφείο του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: