Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΔΕ ΤΟ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ! Δείτε που θα πληρώνατε πάνω από 150 ευρώ τη φρατζόλα το ψωμί και 600 ευρώ τα…προφυλακτικά!


Ξεχάστε τη Νορβηγία, την Ιαπωνία την Ισλανδία ή την Ελβετία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, που θεωρούνται ακριβές χώρες με πολύ υψηλό κόστος διαβίωσης
Η Βενεζουέλα είναι πλέον η ακριβότερη χώρα στον κόσμο.
Για να σας δώσουμε μια ιδέα, το κόστος μιας διαδρομής με το ταξί φθάνει στα 158 δολάρια. Είναι προτιμότερο να ενοικιάσει κανείς ένα ελικόπτερο από την Κολομβία θα κοστίσει λιγότερο. Τα...

προφυλακτικά είναι δυσεύρετα αλλά και, όταν τα βρίσκουν, δεν έχουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν, αφού κοστίζουν 755 δολάρια, δηλαδή περίπου 600 ευρώ!
Με τον ορυκτό πλούτο και το πετρέλαιο που διαθέτει η Βενεζουέλα θα έπρεπε να ήταν η πιο ευημερούσα χώρα της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλη διαφορά.
Και κάποτε όντως ήταν. Αλλά η διαφθορά, η ανικανότητα και ο λάθος σχεδιασμός οδήγησαν την Βενεζουέλα στην παρακμή
Κανονικά, όταν μεγάλες εταιρείες όπως η Exxon Mobil αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, πολλά εξ αυτών τα επανεπενδύουν για να βελτιώσουν τις επιδόσεις και αποδόσεις τους.
Ξοδεύουν χρήματα για περισσότερες υποδομές, τεχνολογία και την εξερεύνηση.
Με λίγα λόγια, επενδύουν στο μέλλον.
Αλλά στη Βενεζουέλα, τύποι σαν Ούγκο Τσάβες και ο διάδοχός του Nicolas Maduro τα έσοδα από το πετρέλαιο τα έριξαν σε ηλίθια κοινωνικά προγράμματα που στόχο είχαν να τους βοηθήσουν να  κρατηθούν στην εξουσία.
Η Βενεζουέλα δεν επενδύει στο μέλλον.

Τώρα η πετρελαϊκή υποδομή της παρακμάζει ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει καταρρεύσει.
Όλα αυτά είναι άσχημα νέα για μια κυβέρνηση που στηρίζει τα έσοδα της στις εξαγωγές πετρελαίου.
Και ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, χωρίς να αυξήσουν το χρέος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ξοδεύει πολύ περισσότερα από ότι παράγει.
Ειδικά τώρα.
Με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 14% του ΑΕΠ, μόλις και μετά βίας εξυπηρετούν το χρέος τους.
Στην πραγματικότητα, η Βενεζουέλα είναι σε τόσο δραματική κατάσταση που μόνο αν η τιμή του πετρελαίου είναι μεταξύ  100 και 120 δολάρια ανά βαρέλι, μπορεί να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό.
Η Βενεζουέλα εκτυπώνει χρήμα αλλά το bolivar (μπολιβάρ) το εθνικό νόμισμα της Βενεζουέλας δεν χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ευρώ.
Οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ακραία εκτύπωση χρήματος μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας τον ακραίο πληθωρισμό που προκύπτει όταν εκτυπώνεται χρήμα….γιατί απλά εξάγει στο εξωτερικό τον πληθωρισμό μέσω του αποθεματικού νομίσματος που διαθέτει του δολαρίου.
Ο πληθωρισμός στην Βενεζουέλα δεν είναι 100% όπως έχει εκτιμηθεί αλλά στην πραγματική αγορά φθάνει και το 800%.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ξεκίνησε τους ελέγχους στις τιμές για να περιορίσει τον πληθωρισμό αλλά η διαδικασία απέτυχε.
Επίσης επέβαλλε μέτρα απαράδεκτα στις τιμές…φθάνοντας στο σημείο να έχει ελλείψεις σε χαρτί τουαλέτας.
Στη συνέχεια αποφάσισε να δοκιμάσει τους ελέγχους κεφαλαίων με στόχο παράλογες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Και όλα αυτά έχουν καταστήσει την Βενεζουέλα μια πανάκριβη χώρα.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του Bolivar είναι 6,3 ανά δολάριο ΗΠΑ. Όμως, στην μαύρη αγορά είναι πάνω από 60 φορές υψηλότερη η ισοτιμία.
Π.χ. τα 50 δολάρια ανταλλάσσονται με 20.000 bolivar.

Το ψωμί είχε φθάσει να πωλείται πάνω από 150 δολάρια.
http://www.medicalland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: