Στο 2,3% προβλέπει την ύφεση για το 2015 το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 που κατατίθεται σήμερα
Άσχημα μαντάτα φέρνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο κατατίθεται σήμερα, Δευτέρα, ταυτόχρονα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και προβλέπει ύφεση της τάξης του...
2,3% για το 2015.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στην Βουλή, πράγμα που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού αντικατοπτίζουν τη δυσχερή θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια, ενώ διαψεύδει πλήρως τις προβλέψεις Σταθάκη, που μιλούσε για ύφεση κάτω από το 2%, ίσως και 1,5%.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού αντικατοπτίζουν τη δυσχερή θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια, ενώ διαψεύδει πλήρως τις προβλέψεις Σταθάκη, που μιλούσε για ύφεση κάτω από το 2%, ίσως και 1,5%.
Ο πρωθυπουργός στις αυριανές εξαγγελίες θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών και των προεκλογικών δεσμεύσεων για ελιγμούς και κατάθεση ισοδύναμων μέτρων, με μεγάλο ατού η καταπάτηση της διαφθοράς.
Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 θα στηρίζεται κυρίως στη βασική αρχή να πάψει το Δημόσιο να δημιουργεί νέα ελλείμματα, να τηρήσει τους στόχους και να γίνεται εξοικονόμηση των δαπανών. Βέβαια, καταρτίστηκε με βάση τις προβλέψεις του Αυγούστου, όχι τις τελευταίες, δηλαδή σε εκείνες που στηρίχθηκε και η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, καθώς τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, την κατάσταση της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων των μηνών (και των capital contols) αναμένονται το Νοέμβριο, όπου τότε αναμένεται να κατατεθεί ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός.
Τα φορολογικά έσοδα για το 2016 αναμένεται να είναι της τάξης των 46 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2δισ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος για το 2015 είναι 0,25% και για το 2016 0,5%.
Παράλληλα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου. Το ΚΥΣΟΙΠ συζήτησε σήμερα και τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν, με εκπροσώπους τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).
Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδοτήθηκε, επίσης, το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου