Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Eurogroup: Θετικά λόγια με «μελανά» σημεία – Τα μηνύματα των δανειστών

Eurogroup: Θετικά λόγια με «μελανά» σημεία – Τα μηνύματα των δανειστώνΠρόοδος, αλλά και προειδοποιήσεις από τους δανειστές
Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε πολλή δουλειά για να μην τελειώσουν τα χρήματα ή ο χρόνος
Ο Μοσκοβισί μίλησε ξεκάθαρα για «χάσμα» σε εργασιακό και συντάξεις
Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν
«Έχουμε ρευστότητα για δύο εβδομάδες ακόμη» λέει ο Βαρουφάκης
«Κάναμε ήδη αρκετούς συμβιβασμούς»... πρόσθεσε
Ο Μάριο Ντράγκι κρατάει το «κλειδί» της ρευστότητας

Διπλωματικό, συνοπτικό, αλλά και με αρκετά μηνύματα ήταν το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η Αθήνα, μετά από την τρίωρη συνεδρίαση, πήρε ένα πρώτο θετικό μήνυμα από τους πιστωτές, ωστόσο, το πνεύμα του κειμένου δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ώστε να εκτιμηθεί πως η ΕΚΤ θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης ή ότι η εκταμίευση της δόσης πλησιάζει.
Αναλυτικά το κείμενο:
«Το Eurogroup σήμερα έλαβε μία ανασκόπηση της πορείας των εργασιών στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίσαμε ότι περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μίας επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις. Οταν οι Θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».
Διευκρινίσεις και μηνύματα από Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ
Λίγα λεπτά μετά το κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος του Eurogroup, o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και ο επικεφαλής του ESM έδωσαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε (έπειτα από... υπενθύμιση δημοσιογράφου) ότι εκταμίευση δεν θα υπάρξει εφόσον δεν υπάρξει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι απαιτείται ένας πλήρης και περιεκτικός κατάλογος, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία, πριν τελειώσει ο χρόνος ή τα χρήματα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν», προειδοποίησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε και για το θέμα της ρευστότητας, απαντώντας ότι δεν συζητήθηκε αναλυτικά αυτό στο Eurogroup. «Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να χειριστούν τη ρευστότητα, δεν την χειριζόμαστε εμείς, δεν μπορούμε», πρόσθεσε.
Οσο για το αν η ανακοίνωση του Eurogroup αποτελεί ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ, απάντησε: «Δεν θα μπορούσε να αποτελεί κάτι τέτοιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα λένε στην ΕΚΤ να κάνει οτιδήποτε. Δεν είναι δυνατό, δεν θα θέλαμε να το κάνουμε».
Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει στην Αθήνα, στο παρασκήνιο, προκειμένου να προκύψουν λεπτομέρειες και προτάσεις. «Εκτός βέβαια αν αποδεχθείς το παλιό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει. Θέλει αλλαγές. Οπότε χρειάζονται προτάσεις», είπε, ενώ τόνισε ότι οι εσωτερικές αλλαγές που έγιναν στην ελληνική ομάδα, μεταξύ των οποίων και το πρόσωπο που ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.
Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση στα ζητήματα του ΦΠΑ, την ανεξάρτητη φορολογική Αρχή και τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, χτύπησε «καμπανάκι» για τα μεγάλα «αγκάθια».
«Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει ''κόκκινες'' γραμμές σε αυτά, αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε και αυτός, με τη σειρά του, την  Αθήνα να επιταχύνει το ρυθμό των εργασιών σημειώνοντας ότι έχουν απομείνει μόλις μερικές εβδομάδες.
Βαρουφάκης: Εχουμε ρευστότητα για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε για θετικά μηνύματα από τη συνεδρίαση προσθέτοντας ότι «κάναμε προσέγγιση, αλλά δεν φτάσαμε σε ουσιαστικό συμπέρασμα».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία είναι θέμα συμβιβασμών τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετούς.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η δήλωσή του για τη ρευστότητα σημειώνοντας ότι «Το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον. Με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες εβδομάδες».
Ο Ντράγκι κρατάει το κλειδί
Το πιο ουσιαστικό συμπέρασμα από το Eurogroup είναι πως Ελλάδα και πιστωτές είναι τόσο κοντά όσο και μακριά, ενώ, το κλειδί, για ακόμη μια φορά, κρατάει ο Μάριο Ντράγκι.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, απέφυγαν να κάνουν σαφείς αναφορές στις αποφάσεις της ΕΚΤ, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς τόνισαν ότι η Φρανκφούρτη παραμένει ο «βασικός παίκτης» για την χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας.
Σημειωτέον ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες και τον ELA με τις φωνές προς τον κεντρικό τραπεζίτη να «τραβήξει την πρίζα» να αυξάνονται συνεχώς, όπως αποτυπώθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: