Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;

Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι «μοιράζει λεφτά». Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι... ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο «θεσμικός» από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.

Μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να θεωρούν «μεγάλη μαγκιά» τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε τους... Θεσμούς, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εξωτερικό. Η ελληνική πλευρά ήταν παντελώς απροετοίμαστη, όπως έχουν παραδεχτεί και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Πήγαν στο εξωτερικό πουλώντας «πνεύμα» και κάνοντας διαλέξεις για το μέλλον του παγκόσμιου καπιταλισμού. Η ουσία είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εξαντλήθηκαν πυρομαχικά για ανούσιους λόγους. Εκτός κι αν θεωρούμε σπουδαίο λόγο την προσωπική προβολή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υποτελής στα κράτη μέλη. Έχει τους κανόνες της και με βάση αυτούς λειτουργεί. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με αυτούς τους κανόνες, μπορεί να θεωρεί οτιδήποτε. Αλλά αυτοί είναι! Και το σημαντικότερο; Είναι γνωστοί σε όλους. Η ελληνική κυβέρνηση και στην περίπτωση αυτή λειτούργησε με τον γνωστό κουτοπόνηρο τρόπο: Επιτέθηκε πολλές φορές στον Ντράγκι, νομίζοντας ότι πρόκειται για τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας.

Αρχικά επιτέθηκαν σε όλους. Σύντομα, όμως, διαπίστωσαν πόσο καλός ηγέτης είναι η Μέρκελ και πόσο φίλος της χώρας μας ο Γιούνκερ. Οπότε έμεινε ο κ. Ντράγκι. Μπορούμε να σας αραδιάσουμε πολλούς λόγους για τους οποίους είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να πάμε μακριά δίχως να διαθέτουμε ένα σοβαρό σχέδιο.

Δεν είναι θέμα καλής συμπεριφοράς, που θα μπορούσε να είναι κι αυτό. Αλλά μία ακόμη ένδειξη έλλειψης σοβαρότητας.
Επειδή ακριβώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι σαν να ζητάς επιτακτικά από την πυροσβεστική να έρθει για να αστυνομεύσει έναν χώρο και από τους αστυνομικούς να παίξουν τον ρόλο νοσοκόμων. Όλα γίνονται, αλλά υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος...

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σε όλα άδικο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε και έπρεπε να «διευκολύνει» με τα κέρδη που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως και το θέμα του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε να είναι πάνω στο τραπέζι. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ίδια όσα χρήματα απαιτεί ο κ. Τσίπρας για να κάνει πράξη το προεκλογικό του πρόγραμμα. Κι αυτό δεν το κάνει ο κ. Ντράγκι για λόγους «τιμωρίας». Το κάνει επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογος με βάση το καταστατικό της ΕΚΤ.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει χρήματα από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ εδώ και μήνες. Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι μέχρι χτες μας έλεγαν ότι ειδικά αυτά τα λεφτά δεν τα ήθελαν, επειδή οι δόσεις της βοήθειας ήταν... εθιστικές! Θα σημειώσουμε όμως ότι μία Οικονομία δεν λειτουργεί με επιδοτήσεις και δάνεια. Λειτουργεί κατά κύριο λόγο με βάση το τι παράγει η ίδια. Όλα τα άλλα είναι βοηθητικά. Αν νομίζουν ότι είμαστε ακόμη στην εποχή των πακέτων Ντελόρ, αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης.

Και φτάνουμε στο περίφημο θέμα των «εναλλακτικών». 
Σιγά – σιγά και όσο παραμένουν στην εξουσία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την διαφορά μεταξύ των θεωριών που μπορούμε να αναπτύσσουμε κάτω από το καλοκαιρινό φεγγαρόφωτο και της ζώσας πραγματικότητας. Στην υιοθέτηση πιο ρεαλιστικών θέσεων θα πρέπει να έχει βοηθήσει το γεγονός ότι αναβλήθηκε (άγνωστο για πόσο) η χρηματαποστολή με τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ του Βλαδίμηρου. Γι΄ αυτό χρειάζεται να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία! Για να αποδομηθούν πλήρως οι θεωρίες συνωμοσίας που μας «έπνιξαν» ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, περιμένουμε μία ανακοίνωση για το αν ο διεθνής σιωνισμός εξακολουθεί να μας ψεκάζει. Κι έπειτα μπορεί και να μας πουν αν ο κ. Ντράγκι είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τις ακάλυπτες επιταγές μας...

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: