Τα αποθέματα φιλελληνισμού των Ευρωπαίων έχουν αρχίσει να στερεύουν μετά από τρεις μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ο Economist.

Η διάσημη στήλη του περιοδικού Charlemagne - η οποία καταπιάνεται κάθε εβδομάδα με το εκάστοτε μείζον θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφίας – τονίζει την έλλειψη ευρωπαϊκών ερεισμάτων ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, “τα οποία μέχρι πρότινος συζητούσαν για τα προβλήματα του καπιταλισμού πίνοντας καφέ και καπνίζοντας”...
Εκατό ημέρες μετά την αναπάντεχη άνοδό τους στην εξουσία και έχουν ήδη εξοργίσει την Ευρώπη, υποστηρίζει το άρθρο, μεταφέροντας σχόλιο Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος εκμυστηρεύεται πως η Ελληνική κυβέρνηση “ζει σε ένα σύννεφο”.

Οι βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα μοιάζουν πια με όνειρο θερινής νυχτός, σύμφωνα με τον Economist. Οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης αναμένονται ακόμα πιο σκληροί από αυτούς της προηγούμενης, ενώ το υπάρχον ευρωπαϊκό mondus vivendi – το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να αλλάξει – μοιάζει ισχυρότερο από ποτέ. Όπως δηλώνει στον αρθρογράφο ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Τσούκαλης, “ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τρομερό κακό σε όσους προσπαθούν να αλλάξουν τους όρους της ευρωπαϊκής συζήτησης”.

Μπορεί το Grexit να παραμένει ένα αρκετά απίθανο σενάριο αλλά η Αθήνα ζει υπό το βάρος της εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων και – εν ελλείψει των δόσεων της υπάρχουσας συμφωνίας – όλες οι πλευρές συμφωνούν πως δεν μπορεί να τελειώσει τον Μάιο χωρίς νέα βοήθεια.

Παρά την απομάκρυνση Βαρουφάκη και τις ανανεωμένες ελπίδες για συμφωνία με τους δανειστές, ο Economist υποστηρίζει πως οι επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού παραμένουν πολύ δύσκολες. Είτε θα υποχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές” του ασφαλιστικού και του εργασιακού, είτε θα φλερτάρει επικίνδυνα με την επιβολή περιορισμών κεφαλαίου στις τράπεζες, καθώς και με μία ενδεχόμενη καθυστέρηση της εξόφλησης των δόσεων προς το ΔΝΤ.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεραίνει το Βρετανικό περιοδικό, μοιάζει να έχει οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υποσχόταν προεκλογικά.
Η Ελλάδα επιστρέφει στην ύφεση, οι ευρωπαϊκές φωνές υπέρ της λιτότητας έχουν ενισχυθεί σημαντικά και το χρόνιο πρόβλημα του πελατειακού κράτους παραμένει αμετάβλητο -  με τον Economist να αναφέρει το διορισμό 11 κομματικών στελεχών στις 13 θέσεις περιφερειακών διοικητών παιδείας.

“Διακόσια χρόνια πριν”, την εποχή του Λόρδου Βύρωνα, “όλοι αγαπούσαν την Ελλάδα”. “Τώρα;”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος.