Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Αντάρτικο Ζωής: Αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα της Βουλής στην κυβέρνηση

Δεν δίνει τα χρήματα της Βουλής η Ζωή - EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αφορμή για νέα εσωκομματική αψιμαχία με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε η άρνηση της Προέδρου της Βουλής να δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Κοινοβουλίου όπως έκαναν οι ΟΤΑ και οι υπόλοιποι φορείς γενικής κυβέρνησης...


Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το θέμα έγινε γνωστό στη χθεσινή εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Γιάννης Δραγασάκης έγινε δέκτης σκληρής κριτικής από στελέχη του κόμματος, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, αλλά και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να υποχωρεί από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανταπέδωσε τα βέλη υπενθυμίζοντας στην κα Κωνσταντοπούλου την άρνησή της για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Η Πρόεδρος της Βουλής δεν απάντησε αμέσως, αλλά αργότερα (όταν ο Γιάννης Δραγασάκης είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας) τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι το ίδιο με τους φορείς και πως αν η κυβέρνηση αντιμετώπιζε θέματα ρευστότητας και επιθυμούσε να πάρει τα διαθέσιμα της Βουλής θα έπρεπε να ακολουθήσει διαφορετική οδό. Βέβαια αν και η ίδια έθεσε θέμα διαδικασίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως και σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν και πάλι αρνητική.
«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία
Την ίδια ώρα στελέχη και βουλευτές του κόμματος βρίσκονται στα... κάγκελα ενόψει της «αμοιβαίας και επωφελούς» συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Αυτό καταγράφηκε με τρόπο εκρηκτικό κατά την χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου βγήκαν τα «μαχαίρια».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει εις πέρας το δύσκολο έργο της ενημέρωσης στα μέλη και των δυο οργάνων για την πορεία των συζητήσεων, και έγινε δέκτης σκληρής κριτικής και έντονων παραπόνων.
Σύμφωνα με πηγές που ήταν στη συνεδρίαση ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 19 Μαΐου. Ωστόσο το κλίμα ήταν φορτισμένο, όπως επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr στέλεχος που ήταν παρών στη συνεδρίαση.
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, πολλές φορές μαθαίνουμε πράγματα απο τηλεοράσεις και εφημερίδες, ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε», ήταν κάποια από τα σχόλια μέλων της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίοι και διατύπωσαν τον προβληματισμό τους στον κ. Δραγασάκη, όπως μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο iefimerida.gr.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -που αποχώρησε σχετικά νωρίς απο τη συνεδρίαση- αντέτεινε στις ερωτήσεις που δέχθηκε πως πρέπει άπαντες να περιμένουν να δουν πρώτα το περιεχόμενο της συμφωνίας, όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση, και έπειτα να κρίνουν.
Σήκωσε μπαϊράκι η Ζωή
Το λόγο, πήρε και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία εμφανίστηκε «διαφοροποιημένη» απο την κεντρική πολιτική «γραμμή» της κυβέρνησης.
Η ίδια, όπως σημειώνουν στο iefimerida.gr άνθρωποι που έχουν γνώση του τι ειπώθηκε χθες, έθεσε ερωτήματα για την απομείωση του Χρέους και το ΔΝΤ, για τις «κόκκινες γραμμές» και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης διατύπωσε ενστάσεις για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Από τα λεγόμενά της πάντως, αρκετοί στάθηκαν στο γεγονός πως ανέδειξε την αθέτηση των δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Κριτική και από Μητρόπουλο
Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και για τα όσα απορρέουν από αυτή μετέπειτα, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο «έντιμη» θα είναι η συμφωνία.
Παρών και ο Παπαδημούλης
Τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος απετέλεσε και τη μόνη εξαίρεση, μιας και...στάθηκε στο πλευρό Δραγασακη. Ο ίδιος, φέρεται να υποστήριξε πως καλύτερα είναι να υπάρξει μια σχετικά μέτρια ικανοποιητική συμφωνία, από το να μην υπάρξει συμφωνία.
Πτέρυγα Λαφαζάνη: Βγάζουμε από το παράθυρο πολιτικές ύφεσης
Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας. Στελέχη αυτής, ζήτησαν μετατόπιση σε πολιτικο επίπεδο, επιμένοντας πως «δεν πρέπει να παίξουν στο γήπεδο των αντιπάλων». Επίσης, επέμειναν πως δεν πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω στον ΦΠΑ και ότι χρειάζεται μια γραμμή στη βάση της στήριξης του κορμού της εργασίας.
Αντικείμενο συζήτησης ακόμη, υπήρξε και η ημερομηνία σύγκλισης της Κεντρικής Επιτροπής-αν και δεν ορίστηκε καθώς δεν υπάρχει συμφωνία- ενώ το ραντεβού των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ανανεώθηκε για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Προειδοποιήσεις και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση επιβεβαιώνει ουσιαστικά και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση και τις πολιτικές εξελίξεις. Στην ανακοίνωση αυτή, γίνονται έμμεσες προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση για τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές» ενώ κατηγορούνται οι δανειστές για τις απαιτήσεις που εγείρουν: «Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» ξεκαθαρίζει το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος.
Πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί ο λαός για την κατάσταση
Στην ίδια ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλονται πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την κατάσταση, ενώ ταυτόχρονο υπογραμμίζεται ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα συστρατευτούν με δυνάμεις  «σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».

Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: