Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Δραγασάκη προς τις έξαλλες αγορές (βίντεο)

dragasakis

Να μαζέψει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργών για το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και μεταξύ άλλων οδήγησε στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, προσπάθησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί πιθανής σύγκρουσης με την τρόικα έκανε λόγο για διάλογο και όχι για τσαμπουκάδες και αμοιβαίους εκβιασμούς.  «Έχουμε σχέδιο δεν θέλουμε ούτε ρήξη αλλά ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή»...
είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Επιχείρησε, δε, να δικαιολογήσει τις δηλώσεις κάποιων μελών του υπουργικού συμβουλίου λέγοντας«νέοι υπουργοί είναι, κάποιοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τέτοια καθήκοντα»
Αφού σημείωσε ότι σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει κλίμα αναταράξεων με αφορμή το κραχ στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι οι δύο υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν άλλοι τους οποίους, ωστόσο, δεν κατονόμασε.
Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες περί ακύρωσης ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «υπάρχουν επενδυτές και επενδυτές. Αν κάποιοι είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει είναι φυσικό να αλλάξουν στρατηγική»
Όσον αφορά τις τράπεζες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία τους και η άνοδος της χρηματιστηριακής τους αξίας, προσθέτοντας ότι «θα ασκήσουμε τα μετοχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους». Μιλώντας για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών είπε ότι αυτό θα γίνει με δημόσια διαβούλευση υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν. Ανακοίνωσε ακόμα ότι την Παρασκευή θα υπάρχει μια πρώτη συνάντηση με τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριων χωρίς ρεύμα, νερό ή τηλέφωνο κτλ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά» προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί ειδικό πρόγραμμα επ” αυτού.
Ερωτηθείς για το τι θα ειπωθεί από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι θα του πούμε τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει από το αδιέξοδο και πώς θα γλιτώσουν από εμάς με τη λογική του να μην μας δίνουν συνεχώς δάνεια. Επέμεινε πάντως ότι το Μνημόνιο έχει λήξει ενώ χαρακτήρισε πρώωρο το να συζητηθούν λεπτομέρειες για τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για μια συμφωνία-«γέφυρα» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Δραγασάκης ρωτήθηκε και για τη φορολογική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κάνει αναδιανομή των φόρων προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για να διαπιστώσει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: