Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ευκαιρία της Ελλάδας

Με δεδομένο το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ΑΝ.ΕΛ. δηλώνουν ότι έχουν ως στόχο την παραμονή της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ το βάρος που αναλαμβάνουν, ως κυβερνητικοί εταίροι, είναι μεγάλο, καθώς θα πρέπει να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ, αλλά και να δώσουν ελπίδα (βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά) στους πολίτες της χώρας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πέμπτο χρόνο της κρίσης.

Από την άλλη πλευρά όμως η κατάσταση στο εξωτερικό...
δεν είναι ιδανική για την Ελλάδα, καθώς πολλές χώρες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γερμανία, αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει τον βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης. Βεβαίως οι περισσότεροι ηγέτες τείνουν χέρι φιλίας στο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας σπεύδοντας όμως ταυτόχρονα να τονίσουν τις δεσμεύσεις και τα συμφωνημένα της χώρας.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η νέα κυβέρνηση θα κάνει πράξη την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ (χωρίς όπως έλεγαν προεκλογικά τουλάχιστον)"παράδοση άνευ όρων", δηλαδή χωρίς να κινδυνέψει η Ελλάδα, σε βάθος χρόνου, να βρεθεί στη θέση του ουραγού στην Ευρώπη, αποτελώντας τον παρία της ΕΕ.
Η ταχύτητα ωστόσο με την οποία ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε την εντολή του λαού αποτελεί ένα σημαντικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο για τις σκέψεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση της νέας κυβέρνησης η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: