Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στη Liberation: Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παρά φύσει

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στη Liberation: Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι παρά φύσει

Ο Γάλλος πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων και σημαίνουσα προσωπικότητα της Αριστεράς στη Γαλλίας, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation, χαρακτηρίζει τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως ένα «πραγματικό παιχνίδι με τη φωτιά» και καλεί τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να γίνει ο μεσάζων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Ενας εκ των πρωτεργατών του ιστορικού Μάη του '68 στη Γαλλία τονίζει ότι...
δεν βλέπει με καλό μάτι την επιλογή του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ να συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που αποτελούνται από «ξενοφοβικούς και ρατσιστές», και εξηγεί γιατί θεωρεί τη συνεργασία αυτή «παρά φύσει».
Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σκάνδαλο
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ σχολιάζει πως η συμαμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι σκάνδαλο». «Ακόμα και στις πιο αντιαριστερές και ριζοσπαστικά παραδοσιακές παρορμήσεις μου, ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι η πρώτη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με τον Πάνο Καμμένο, έναν ομοφοβικό, αντισημίτη και ρατσιστή» αναφέρει για τον Πάνο Καμμένο, για τον οποίο δεν ξεχνά να επισημάνει ότι «είχε πιαστεί από την εφορία να μην έχει δηλώσει ένα γιοτ του για το οποίο δεν πλήρωνε φόρους».
«Το κόμμα του», προσθέτει ο Κον Μπεντίτ για τους ΑΝΕΛ, «είναι ακραία εθνικιστικό» και παρομοιάζει την επιλογή του Τσίπρα με το αν ο Μελανσόν (ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς) προχωρούσε σε συμμαχία με τον Ντιπόν-Ενάν. Μάλιστα, τον τελευταίο τον χαρακτηρίζει πολύ πιο δημοκράτη από ό,τι τους ΑΝΕΛ.
Παράλληλα, τονίζει ότι το μόνο κοινό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι η άρνησή τους στην πολιτική της λιτότητας, αλλά «πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δημιουργήθηκε έπειτα από ένα σχίσμα με τη Νέα Δημοκρατία, είναι εντελώς εμποτισμένο από την παλιά πολιτική».
Αν οι ΑΝΕΛ πάρουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα γίνει πάρτι διαφθοράς
Επιπλέον, ο Γάλλος συνιδρυτής του κόμματος των Οικολόγων-Πρασίνων στη Γαλλία, αναφέρθηκε στη φήμη της ανάθεσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη «θα σημάνει μια τεράστια αναβίωση της διαφθοράς μέσω των συμβολαίων των εξοπλισμών και δεν μπορώ να δω σε τι αυτό θα αποτελέσει ανανέωση, αφού είναι μέσα στο πλαίσιο του παραδοσιακού κλασικού ελληνικού εθνικισμού».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί σοβαρά ότι οι ΑΝΕΛ θα του προβάλλουν πολλά εμπόδια στην πολιτική που έχει σκοπό να χαράξει σε διάφορους ευαίσθητους τομείς, όπως στον τομέα της μετανάστευσης, καθώς η προεκλογική εκστρατεία τους ήταν «ξενοφοβική και ρατσιστική».
Ο Γάλλος πολιτικός εκτιμά ότι ο Τσίπρας προχώρησε στην επιλογή της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ γιατί «προσπαθεί να ανανεώσει την παράδοση του μπαμπά Παπανδρέου». «Πρόκειται για μια παράδοση αριστερή ακραιοεθνικιστική, αντι-ιμπεριαλιστική και αντιαμερικανική. Ηταν επίσης, κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια, η καρδιά της ορθοδοξίας όπου η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που στήριζε τους Σέρβους ενάντια στους Βόσνιους, επειδή οι τελευταίοι ήταν μουσουλμάνοι. Αυτή η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, είναι ένα πραγματικό παιχνίδι με τη φωτιά» υπογραμμίζει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
Οσο για το ελληνικό χρέος, επισημαίνει ότι αν η ΕΕ κλείσει την πόρτα στο «ουμανιστικό» πρόγραμμα του Τσίπρα, τότε έχει μόνο δύο επιλογές: την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ για τον ρόλο του Γάλλου προέδρου σημειώνει πως ο Φρανσουά Ολάντ θα έπρεπε να παίξει τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, καθώς «μία κατά πρόσωπο αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική θα ήταν ένα μεγάλο λάθος». Κι αυτό γιατί, «δεν είναι το Βερολίνο αυτό που θα αποφασίσει, αλλά οι Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δράσει ο Ολάντ, κατά τον Κον-Μπεντίτ. «Πρέπει να δώσει μια ευκαιρία στη νέα ελληνική κυβέρνηση και να τη βοηθήσει να βγει από αυτό το αδιέξοσο όπου βρίσκεται με αυτή την παρά φύσει συμμαχία (με τους Ανεξάρτητους Ελληνες), και να της προτείνει μια άλλη λειτουργία».
Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: