Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

WSJ: Ο Τσίπρας «θα είναι ο νέος Τσάβεζ ή ο νέος Λούλα;»

2234602

Η Wall Street Journal αναφέρει πως το αδύνατο σημείο του Τσίπρα είναι ότι δεν κατέχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και αναρωτιέται ο συντάκτης εάν ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, γίνει ο επόμενος Lula ή ο Chavez.

«Θα μπορούσε να είναι ο νέος Hugo Chavez, ο αντικαπιταλιστής ηγέτης που αποδέσμευσε τη Βενεζουέλα από την οικονομικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ, οδηγώντας την Ελλάδα έξω από την ΕΕ, ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος; ...

Ή 
θα είναι ο νέος Luiz Inacio Lula da Silva, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που ως πρόεδρος της Βραζιλίας αποδείχθηκε πολύ πιο φιλικός προς τις αγορές από ό,τι πολλοί φοβούνταν;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος της WSJ προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες του κ. Τσίπρα από την Κυριακή που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εξουσία δείχνουν σε ποια κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί».
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης απέδειξε ότι ο καινούργιος πρωθυπουργός της χώρας προσπαθεί να γίνει ένας νέος Chavez, αφού θέλει πραγματικά να «σκίσει» τα μνημόνια και να σώσει την Ελλάδα.
Στο άρθρο όμως σημειώνεται ότι αυτό που θέλει απέχει από αυτό που πραγματικά θα καταφέρει, καθώς πιθανότατα θα αναγκαστεί να δεχτεί του όρους της Γερμανία και του ΔΝΤ.
«Αυτό θα συμβεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάποιο ισχυρό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η WSJ και υπενθυμίζει ότι «ο Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και ως εκ τούτου δεν διαθέτει κάποια σοβαρή απειλή προς την ΕΕ».
Παράλληλα τονίζεται ότι ο Chavez είχε ως μοχλό πίεσης το πετρέλαιο ενώ ο Τσίπρας δεν έχει σχεδόν τίποτα, υπογραμμίζοντας:
«Όταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ο Τσίπρας τους πει ότι «θα σκίσει το μνημόνιο.. αλλιώς» η άμεση απάντηση θα είναι «αλλιώς τι;».
Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει απογοητευτική κίνηση από τον «wannabe» Chavez, την τοποθέτηση του προέδρου του ακρο-δεξιού κόμματος, ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Τέλος σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ΕΕ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τονίζοντας ότι μία ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη θα ήταν επιζήμια μεν για την νομισματική ένωση, αλλά τα υπόλοιπα 18 μέλη θα προχωρήσουν.
Υπογραμμίζεται όμως ότι η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, θα οδηγηθεί σε απόλυτη αναταραχή με μεγαλύτερη χρεοκοπία και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: