Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δύση και Πούτιν ξεκινούν διαπραγματεύσεις αλλά η Κριμαία θυμίζει πλέον ρωσική επαρχία


Δύση και Πούτιν ξεκινούν διαπραγματεύσεις αλλά η Κριμαία θυμίζει πλέον ρωσική επ

* Πως μέσα σε λίγες ημέρες «διεγράφη» οτιδήποτε Ουκρανικό είχε η περιοχή

* Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους και σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια

* Κρίσιμη σύσκεψη ΕΕ, Ρωσίας, ΗΠΑ στο Παρίσι για την επόμενη ημέρα

Μπορεί τις τελευταίες ώρες οι διπλωματικές κινήσεις στην «σκακιέρα» της Κριμαίας να δείχνουν πως υπάρχει μερική διάθεση για να αποκλιμακωθεί η...
στρατιωτική κρίση, ωστόσο, τίθενται βασικά ερωτήματα για το μέλλον της χερσονήσου.
Ανταποκρίσεις από τη Σεβαστούπολη, Συμφερόπολη και άλλες πόλεις της Κριμαίας κάνουν λόγο για μια περιοχή που θυμίζει πλήρως ρωσική επαρχία.
Στρατιώτες (Ρωσόφωνοι) στους δρόμους, ρωσικές σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια και ένας κυβερνήτης, ο Σεργκέι Ακσένοφ, που θεωρείται ο άνθρωπος τον οποίο διόρισε προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην περιοχή.
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της Κριμαίας η οποία μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε αναίμακτα σε πόλη η οποία ανήκει εδώ και χρόνια στην Ρωσική Ομοσπονδία και δεν θυμίζει με τίποτα την Ουκρανία.
Άλλωστε και οι θερμές στιγμές των περασμένων ημερών, όπως η ομηρία στην βάση πεζικού ή οι σημερινές προειδοποιητικές βολές που έριξαν Ρώσοι στρατιώτες στον αέρα για να απομακρύνουν Ουκρανούς δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν εδραιώνει την κυριαρχία του στην Κριμαία.
Οι περισσότερες από τις ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται εγκλωβισμένες σε βάσεις ή έχουν απλά αποχωρήσει, ενώ στη θαλάσσια περιοχή έχουν παραμείνει μόλις δύο ουκρανικά πλοία με υψωμένες μαύρες σημαίες έχοντας απέναντί τους τον πανίσχυρο στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διεθνείς αναλυτές οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Κριμαία έχει χαθεί πλήρως για την Ουκρανία, όπως συνέβη πριν από αρκετά χρόνια για με το Κόσοβο και τη Σερβία. Οι Σέρβοι, ωστόσο, το είχαν πληρώσει πολύ ακριβά με ανελέητους βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Εκτακτη σύσκεψη ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσίας: Τα διαπραγματευτικά χαρτιά και τα αδιέξοδα

Στο διπλωματικό κομμάτι το «παιχνίδι» αναμένεται να φουντώσει την Τετάρτη με την έκτακτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός τους Τζον Κέρι.
Η κίνηση αυτή, που θεωρείται πρωτοβουλία της Γερμανίας και την Ανγκελα Μέρκελ, έρχεται εν μέσω συνεχόμενων απειλών εκατέρωθεν για κυρώσεις και αντίποινα, με τον πρόεδρο Ομπάμα να επιχειρεί να σηκώσει τους τόνους και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει ανυποχώρητος.
Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να δήλωσε στο διάγγελμά του ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, ωστόσο, αυτό που είχε σχεδιάσει στρατηγικά το κατέφερε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Μήπως τελείωσε η εποχή της «Ουκρανικής Κριμαίας»;

Το ζητούμενο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μεν να αποφύγουν περαιτέρω γενίκευση της έντασης στη χώρα,αλλά το ίδιο ακριβώς δήλωσε πως επιθυμεί και η ρωσική πλευρά, η οποία επισημαίνει ανοικτά ότι δεν ανησυχεί για τις όποιες κυρώσεις της επιβληθούν.
Στο μοναδικό σημείο στο οποίο φαίνεται πως συμφωνούν όλες οι πλευρές αυτή τη στιγμή είναι πως η εποχή Γιανουκόβιτς έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Πούτιν που του προσέφερε άσυλο, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν έχει τελειώσει και η περίοδος της «ουκρανικής Κριμαίας».



Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: