Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πούτιν: Έχουμε δικαίωμα για αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Για αντισυνταγματική ανατροπή του Γιανουκόβιτς, δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Ουκρανών και δικαίωμα της Ρωσίας να παρέμβει στρατιωτικά, 

έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Αντισυνταγματική η ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς. Για μένα είναι ο νόμιμος πρόεδρος αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία δύναμη. Δεν πιστεύω ότι πλέον έχει κάποιο πολιτικό μέλλον, το ενδιαφέρον μας για το πρόσωπό του είναι ανθρωπιστικό», είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Και συνέχισε:... «Και το Κοινοβούλιο είναι νόμιμο αλλά τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανόμενα του προσωρινού προέδρου δεν είναι. Οι Ουκρανοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι για το μέλλον τους. Η Δύση έπαιξε ρόλο στα γεγονότα αυτά»
"Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ζήτησε τη συνδρομή στρατιωτικής βοήθειας από εμάς αλλά δεν κρίνουμε απαραίτητο κάτι τέτοιο. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να παρέμβουμε να το κρίνουμε απαραίτητο ώστε να προστατεύσουμε τους Ρώσους που ζουν εκεί Ελπίζω πάντως, ότι δεν θα χρειαστεί".

Αναφερόμενος στους κατοίκους της Κριμαίας τόνισε ότι "πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας".

Στην συνέχεια, έριξε τα βέλη του κατά των ΗΠΑ: "Οι πόλεμοι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη ήταν διαστρέβλωση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμείς υποστηρίζουμε τους διεθνείς νόμους και δεν θα κάνουμε τίποτα έξω από αυτούς".

"Κάθε απειλή κατά της Ρωσίας με αφορμή την Ουκρανία είναι αντιπαραγωγική και κάνει κακό στον υγιή διάλογο" συνέχισε και πρόσθεσε ότι "κάθε απειλή
κατά της Ρωσίας θα γυρίσει σε βάρος της Δύσης"

"Δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε προσάρτηση της Κριμαίας. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, όπως το Κόσοβο. Δεν πρόκειται να κάνουμε πόλεμο με τον ουκρανικό λαό".

Αναφερόμενος στην διπλωματική πλευρά και τις σχέσεις των δύο χωρών απάντησε ότι "θα αποκατασταθούν μόνο μετά από εκλογές". Και συνέχισε: "Συμφωνώ με τα αιτήματα των διαδηλωτών για αλλαγές αλλά όχι με τον να συμπληρώνουν το κενό εξουσίας οι ημι - φασίστες'.

Μάλιστα έκανε λόγο και για χρέος "1,5 δισ. δολαρίων της Ουκρανίας προς τη Ρωσία το οποίο δεν έχει πληρωθεί " και ότι "η Ουκρανία δεν πληρώνει για το αέριο που χρησιμοποιεί τώρα".

Στη συνέχεια μίλησε για τις φήμες περί μποϊκοτάζ των παραολυμπιακών αγώνων του Σότσι: "Θα ήταν κυνικό κάτι τέτοιο, οι αθλητές αξίζουν τον σεβασμό όλων" είπε.
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: