Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ALPHA το οδοιπορικό της εκπομπής «60’ Ελλάδα» στη Δράμα και τα χωριά της.
Ο Νίκος Μάνεσης έστησε τη βάση του οδοιπορικού του στη Δράμα και ξεδίπλωσε δεκάδες ιστορίες συνανθρώπων μας από τη Δράμα, το Βώλακα, το Νευροκόπι, το Οχυρό, το Παρανέστι, το Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο...Οχυρό Λίσσε: Ένα διαφορετικό reality. Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία του δήμου Νευροκοπίου, το πρώτο διαδραστικό reality σε πραγματικές συνθήκες που ανοίγει σε λίγες μέρες τις πόρτες του στο κοινό. Ένα παιχνίδι προσομοίωσης της Μάχης των Οχυρών στο οποίο συμμετέχουν ενεργά οι επισκέπτες - παίκτες 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Μια μοναδική ευκαιρία να δει ο επισκέπτης ένα κομμάτι της ιστορίας μας να ζωντανεύει ξανά.
Ένα χωριό που δεν έχει ανέργους. Το μάρμαρο, ο «λευκός χρυσός», και οι εξαγωγές στην Κίνα. Πώς ένα ολόκληρο χωριό ζει από τα λατομεία και οι εύθραυστες ισορροπίες στο πλαίσιο της μάχης για τη διάσωση του παρθένου δάσους της περιοχής.
Το μεγαλύτερο φράγμα της Νότιας Ευρώπης. Το ανθρώπινο θαύμα του Θησαυρού, το μεγαλύτερο φράγμα των Βαλκανίων, 175 μέτρα ύψος, 700.000.000 κυβικά μέτρα νερού.
Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου. Το σπήλαιο του Αγγίτη έχει μήκος 21 χιλιόμετρα. Με την αδιάκοπη ροή του και την υπόγεια πορεία του από το λεκανοπέδιο Νευρικοπίου, δίνει ζωή στα χωριά του Μενοικίου.
Ημιυποβρύχιο made in Greece. Τι λέει ο 42χρονος δημιουργός του, καθώς είναι το πρώτο ημιυποβρύχιο σκάφος ελληνικής κατασκευής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς; Μεράκι και έμφυτη τάση προς την ευρεσιτεχνία τον οδήγησαν στην κατασκευή του στη Δράμα, νομό που δεν διαθέτει ούτε μία ακτή! Ποιοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ελληνικού ημιυποβρυχίου;
Τα κοπάδια των άγριων αλόγων.
Η στιχουργός της Δράμας. Η γυναίκα που κρύβεται πίσω από τους στίχους πασίγνωστων τραγουδιών που ερμηνεύουν μεγάλοι καλλιτέχνες. Οι αληθινές ιστορίες ερεθίσματα που την οδήγησαν στη δημιουργία επιτυχιών. Η Όλγα Βλαχοπούλου, μια σύγχρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, εξηγεί τι την κρατά στην πόλη της.
Γκόλ στη ...γνώση. Ποιος γνωστός ποδοσφαιριστής, με 22 χρόνια στα γήπεδα της Α’ Εθνικής γύρισε στα θρανία του εσπερινού σχολείου δεύτερης ευκαιρίας; Γιατί λέει πως το απολυτήριο είναι για εκείνον πολυτιμότερο από πρωτάθλημα; Επίσης, στη κάμερα της εκπομπής μιλά μια 55χρόνη, η οποία έχει 5 εγγόνια και φοιτά και εκείνη στο Γενικό Εσπερινό Λύκειο.
Αερολέσχη Δράμας Αίολος. Δραστήρια λέσχη που διοργανώνει ελληνικούς και διεθνείς αγώνες αλεξίπτωτου πλαγιάς. Στη Δράμα, υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες φυσικές πίστες.
«Σημαία» μια οικογενειακή υπόθεση. Ο Θανάσης και η Παναγιώτα Τσακίρη, αθλητές χιονοδρομίας στους δρόμους αντοχής, και στο δίαθλο.
Η σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής στο Sochi, ο πατέρας και το ρεκόρ Γκίνες.
1 σχόλιο:
Σαν Δραμινοί, είναι φυσικό να αισθανόμαστε ανικανοποίητοι από την εκπομπή που είδαμε χθες.
Όλοι θέλουμε να προβάλλουμε τα αξιοθέατα και τις ομορφιές της Δράμας, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα δρώμενα, αλλά και την πιο σύγχρονη μορφή της.
Όλοι θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα στις υποδομές, την ανεργία που μαστίζει την περιοχή μας, τη νέα τραγική περίοδο μετανάστευσης-αφαίμαξης που διανύουμε και πολλά άλλα...
Αλλά:
- Την εκπομπή δεν την έφτιαξε Δραμινός.
- Ο νομός Δράμας όπως και κάθε νομός της Ελλάδας δεν «χωράει» σε 60 λεπτά.
- Η εκπομπή δεν είναι ταξιδιωτική, δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν είναι «καταγγελτική» και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί μέσο διαφημιστικής προβολής του κάθε τόπου.
- Στόχος της εκπομπής, όπως λένε οι ίδιοι οι συντελεστές, είναι να αποτυπώνει καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες, φωτίζοντας μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων και την εικόνα του κάθε τόπου, όσο και αν αυτό μπορεί να είναι υποκειμενικό.
- Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν μέσα μέσα σε δύο ημέρες, ενώ υπήρξαν και γυρίσματα τα οποία δεν προβλήθηκαν.
- Πολλοί Δραμινοί είδαν και πράγματα τα οποία δεν γνώριζαν.
- Σίγουρα υπήρξαν παραλείψεις και σίγουρα ο καθένας από εμάς, αν περνούσε από το χέρι του, θα «έφτιαχνε» την εκπομπή διαφορετικά!
Η Δράμα όμως που είδαμε, δεν είναι η Δράμα που βλέπει ο Δραμινός, ούτε αυτή που βλέπει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας. Είναι η Δράμα που είδε ο φακός της εκπομπής «60 λεπτά Ελλάδα» που έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, αντίληψη και θεματολογία, κοινώς κόνσεπτ στα ελληνικά. :)
Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι συντελεστές δεν θέλησαν να φτιάξουν μια εκπομπή που θα αρέσει και θα ικανοποιήσει τους Δραμινούς, έφτιαξαν μια εκπομπή έτσι όπως πίστευαν ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών-πελατών τους σε όλη την Ελλάδα!
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=16856%3Ati-den-eidame-sthn-ekpomph-60-lepta-ellada-sth-drama&Itemid=177&fb_action_ids=262108013966397&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B401650309969412%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
Δημοσίευση σχολίου