Φως στο γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από την Ουκρανία και το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην εξέγερση του Κιέβου έριξε η εκπομπή «Απαγορευμένη Ζώνη» του Γιώργου Τράγκα.
Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γρίβας εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος πως όσα έγιναν στην Ουκρανία δεν ήταν γνήσια λαϊκή εξέγερση, αλλά ξεκίνησαν ως προβοκάτσια. «Βιώνουμε μία μεγάλη απορρύθμιση του διεθνούς συστήματος, μία εποχή ακραίας ασάφειας και αντιφατικών καταστάσεων» είπε χαρακτηριστικά...
Για στημένο παιχνίδι μίλησε και ο Περικλής Νεάρχου, πρέσβης επί τιμή, σημειώνοντας πως τα επεισόδια οργανώθηκαν από μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που εκμεταλλεύτηκαν το διεφθαρμένο καθεστώς Γιανουκόβιτς. «Δεν υπολόγιζαν όμως ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να ανεχθεί την παρέμβαση στην Ουκρανία» δήλωσε ο κ. Νεάρχου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διχοτόμησης της χώρας.
«Η Ουκρανία αποτελεί ένα τυχοδιωκτικό παιχνίδι που δεν θα βγει σε αυτούς που το οργάνωσαν»υπογράμμισε ο δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης. Εκτίμησε πως ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι δεν έχει κανένα λόγο να θίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας, λίγες ημέρες μάλιστα μετά τη συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διεθνολόγος, Γιώργος Φίλης, λέγοντας πως ΗΠΑ και Γερμανία έχουν έννομο συμφέρον για όλα αυτά που συμβαίνουν. Προσέθεσε πως το Βερολίνο ήθελε ένα εχθρό στην πόρτα της Ευρώπης για να την ενώσει.
Ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης, κατέθεσε την άποψη ότι το σκηνικό στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένο από ξένες δυνάμεις, λέγοντας πως ο Αμερικανός Τζον Μακέιν έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι εξεγέρσεις στο Κίεβο. «Οι Ουκρανοί έχουν να διαλέξουν μεταξύ δύο συμμοριών» είπε ο κ. Μπαλτζώης, κάνοντας λόγο για γεωστρατηγικό σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας με τελικό στόχο την Κίνα. Παρέθεσε, δε, επτά λόγους για τους οποίους ο Πούτιν δεν πρόκειται ν’ αφήσει την Ουκρανία.
Ο διεθνολόγος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γ. Τζογόπουλος, υπογράμμισε ότι η Γερμανία βολευόταν με τις εξεγέρσεις στο Κίεβο, λόγω των επενδύσεων που θέλει να κάνει στον ενεργειακό τομέα. Χαρακτήρισε επίσης ως πιθανό σενάριο τη διάσπαση του ουκρανικού εδάφους.
Ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Γεωργίου εκτίμησε πως η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα Γιάλτα, σε μία νέα Τεχεράνη. Διέκρινε ψυχροπολεμική συμπεριφορά στη ρωσική πλευρά, δίνοντας την πληροφορία πωςοι Ρώσοι έχουν στείλει αντιπροσωπείες σε Βολιβία, Βενεζουέλα και Γουατεμάλα, ζητώντας να νοικιάσουν βάσεις.
Ο ευρωβουλευής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, τόνισε πως στις Βρυξέλλες συζητούνται έκτακτα μέτρα κατά της Ρωσίας, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ειδικά στη Γερμανία εκτιμούν πως δεν έχουν ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο από τη στιγμή που πέρασε ο χειμώνα, από την άλλη όμως Μέρκελ και Πούτιν διατηρούν καλές σχέσεις. «Οι Γερμανοί δεν φοβούνται την κατάσταση, αλλά έχουν υποτιμήσει τη σημασία που έχει η Κριμαία για τους Ρώσους» σχολίασε ο κ. Χατζημαρκάκης.
Ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ταξίαρχος ε.α., δήλωσε πως έχουμε ξαναζήσει το ίδιο έργο, π.χ. στο Σεράγεβο, τονίζοντας πως η Gazprom με την Deutsche Bank είναι ένα.
Ηρεμία στην Ουκρανία
Διαφορετική είκονα απ’ αυτήν που παρουσιάζουν τα τηλεοπτικά δίκτυα έδωσε ο Παντελής Μπούμπουρας, επίτιμος πρόξενος στη Γιάλτα της Κριμαίας και πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου «Ήφαιστος». «Η κατάσταση είναι πολύ πιο ήσυχη σε σχέση με αυτό που λένε. Οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν διακριτική παρουσία. Επικρατεί ανησυχία, αλλά όχι πανικός» επισήμανε, προσθέτοντας πως ο πληθυσμός της Κριμαίας επιθυμεί να έχει μία μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουκρανία.
Τα λεγόμενα του κ. Μπούμπουρα επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Δημητριάδης, δικηγόρος ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Όπως είπε, δεν επικρατεί η ένταση που υπήρχε στο Κίεβο, ενώ είναι εύκολη η είσοδος και έξοδος από τη χώρα. Τόνισε πάντως ότι τόσο στη Μαριούπολη όσο και στις υπόλοιπες ανατολικές περιφέρειες οι ρωσόφωνοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, έχουν σηκώσει ρώσικες σημαίες. Αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική στενότητα που ταλανίζει την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι σε λίγο καιρό το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου