Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τι θα γίνει αν λείψουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση 6,5 δισ. μ³ ρωσικού αερίου τον Μάρτιο

Εργαζόμενος σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
στην Ουγγαρία (EPA/LASZLO BELICZAY)

Σενάρια της ΕΕ σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες

Τράτσα Μάχη 
Στα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανήλθε η ποσότητα φυσικού αερίου που έλαβαν από τη Ρωσία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013. 
Το μισό της εν λόγω ποσότητας, ήτοι 82 δισ. κ.μ., πέρασε μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.
Από αυτά τα στοιχεία συνάγεται και το συμπέρασμα που ειπώθηκε σε σχετική άτυπη ενημέρωση που έγινε σε δημοσιογράφους από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) το πρωί της Τετάρτης, ότι η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ.
Τις τελευταίες ημέρες...

συνεδρίασαν τα σχετικά όργανα της Ευρώπης στον τομέα αυτό (Gas Coordination Group κ.ά.) και επεξεργάστηκαν σενάρια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας επιδεινωθεί και η Μόσχα κλείσει τις στρόφιγγες.

Έτσι κατέληξαν στη διατύπωση ότι εφόσον σταματήσει να ρέει ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας για τον μήνα Μάρτιο η ΕΕ θα λείψουν 6,5 δισ. κ.μ. για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Η ποσότητα αυτή, όπως φαίνεται, δεν είναι μεγάλη, διότι αντίστοιχα τον συγκεκριμένο μήνα δεν γίνεται μεγάλη κατανάλωση αερίου από τους Ευρωπαίους.

Βάσει σεναρίων, λοιπόν, από αυτή την απαιτούμενη ποσότητα μπορούν να αναπληρωθούν 1,8 δισ. κ.μ. από τον αγωγό Nord Stream (υποθαλάσσιος, συνδέει το Βίμποργκ της Ρωσίας με το Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας μέσω Βαλτικής Θάλασσας) και αντίστοιχα 500 εκατ. κ.μ. από τον Blue Stream (αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα που συνδέει τη ρωσική Μπερεγκόβαγια με τον τουρκικό σταθμό Ντουρουσού).

Επίσης 500 εκατ. κ.μ. θα αναπληρωθούν από τη Νορβηγία και 900 εκατ. κ.μ. από τους υπόλοιπους παρόχους (Κατάρ, Αλγερία κ.λπ.). Άλλα 2 δισ. κ.μ. μπορούν αν καταναλωθούν από τους αποθηκευτικούς χώρους της ΕΕ (storage) που είναι σε καλή κατάσταση, όπως εξήγησε το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ.

Έτσι θα λείψουν περί τα 400 εκατ. κ.μ. από την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει ωστόσο πανευρωπαϊκή ετοιμότητα σε περίπτωση προβλήματος και επομένως χρειαστεί να υλοποιηθούν οι εναλλακτικές λύσεις του σεναρίου, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ειπώθηκε, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο γερμανός επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έντιγκερ, ο αρμόδιος ουκρανός υπουργός και ο έλληνας υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης ως προεδρεύων του Συμβουλίου.

Στη Ρεβυθούσα

Οι πιέσεις του αερίου στην Ελλάδα σήμερα είναι κανονικές, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, και δεν υπάρχει πιθανότητα διακοπής. Η πληρότητα στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα είναι στο 80%, ενώ παράλληλα στις 14 Μαρτίου αναμένονται 75.000 κ.μ. υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία.

Όπως μεταφέρει το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, «δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα, διαφορετικά θα πάρουμε κι άλλο spot».

Συμβούλιο Υπουργών

Η τιμή του αερίου συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε -για πρώτη φορά υπό την προεδρία του κ. Μανιάτη- χθες, Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση αυτή τέθηκε το ζήτημα ότι η τιμή είναι συνδεδεμένη με αυτή του πετρελαίου και προτάθηκε να αποσυνδεθεί στα καινούργια συμβόλαια, κάτι που έγινε μερικώς («βάλαμε κομμάτι απεξάρτησης» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά) στην τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τη ρωσική Gazprom.

Επίσης στο Συμβούλιο τονίστηκε ότι η ενέργεια βαρύνεται από μη ενεργειακά κόστη, και οι υπόλοιποι συμφώνησαν «να ελαφρυνθεί από μη ενεργειακά βάρη», δηλαδή «να συμβαδίζουν οι τιμές χονδρικής με τις τιμές λιανικής», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ελληνικό «όχι» στο shale gas

«Απόλυτα αρνητική» εμφανίζεται η Ελλάδα όσον αφορά την εξόρυξη και εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου (shale gas), με το σκεπτικό ότι απαιτείται χρήση χημικών και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ, «ας προηγηθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμείς δεν βιαζόμαστε».

Πωλείται η «μικρή ΔΕΗ»

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, το θέμα τέθηκε πάλι στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα πρόβαλε το ιδιαίτερο θέμα της νησιωτικότητας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: