Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η "Στρατηγική αλά Μητσοτάκη" ανατρέπει το σκηνικό!

Ανατροπή σκηνικού στις Αυτοδιοικητικές

Οι περιφέρειες, οι μεγάλοι Δήμοι και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, βλέποντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κυριαρχούσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατέφυγε σε μια έξυπνη πολιτική κίνηση, που όταν άνοιξαν οι κάλπες τον εμφάνισαν νικητή των εκλογών. 
Τι είχε κάνει; 
Είχε «επιστρατεύσει» τρία πολύ βαριά ονόματα της Παράταξής του, προκειμένου να διεκδικήσουν τους μεγάλους Δήμους της χώρας. 
Τον Εβερτ στην Αθήνα, τον Ανδριανόπουλο στον Πειραιά και τον... Κούβελα στη Θεσσαλονίκη. 
Παρά το «ρεύμα» της εποχής, οι επιλογές του Μητσοτάκη, κατάφεραν να επικρατήσουν, δίνοντας αυτομάτως άλλον αέρα στην ηγεσία της Ν.Δ. Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η πορεία της ανατροπής του πανίσχυρου Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, και με δεδομένες τις δυσκολίες της περιόδου, ο Αντώνης Σαμαράς έχει την ευκαιρία να επαναλάβει αυτή τη δοκιμασμένη πολιτική συνταγή. Για να μπει σε μια τέτοια λογική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αφήσει στην άκρη το στοίχημα των ευρωεκλογών, που είναι εκ των προτέρων χαμένο, και να επικεντρωθεί στο πώς θα καταφέρει να πετύχει πολιτική κυριαρχία σε Περιφέρειες και Δήμους. Με δεδομένη την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να οργανωθεί στις τοπικές κοινωνίες, η προσπάθεια του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι είναι κάτι περισσότερο από εύκολη. Οπως υποστηρίζουν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, αλλά και κομματικά στελέχη, εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει οργάνωση και να πέσουν στη μάχη οι καλύτεροι. Και, όταν λένε καλύτεροι, αυτοί κάλλιστα μπορεί να προέρχονται και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι πώς θα καταφέρει να μην αμφισβητηθεί το βράδυ των επερχόμενων εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Οσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων, κυρίως στην Περιφέρεια, εκτιμούν ότι ο στόχος της συντριπτικής επικράτησης των υποψηφίων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στις Περιφέρειες, είναι κάτι περισσότερο από εφικτός. Για παράδειγμα, η Ν.Δ., μετά μεγάλης δυσκολίας θα απολέσει τις Περιφέρειες, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Δακή και Τζιτζικώστα, αντίστοιχα, τη Θεσσαλίας με τον δημοφιλή Αγοραστό, της Στερεάς Ελλάδας με τον Μπακογιάννη, της Ηπείρου με τον Καχριμάνη, την Πελοπόννησο με τον Τατούλη (σ.σ. ανεξάρτητα αν τον στηρίξει, κανείς δεν θα τον χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το ΠΑΣΟΚ δύσκολα χάνει την Περιφέρεια Κρήτης με τον Αρναουτάκη και την Αχαΐας με τον Κατσιφάρα.

Αν και στους μεγάλους Δήμους επιλεγούν δυνατά ονόματα, τότε, τα πράγματα μπορεί ν’ αλλάξουν άρδην. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί ακόμη και να νεκραναστήσει το ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω είναι να υπάρξει στρατηγική αλά Μητσοτάκη, κάτι που δεν διαφαίνεται ούτε στον νεοδημοκρατικό ούτε στον ΠΑΣΟΚικό ορίζοντα.


ΥΓ.: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίνουν και την επόμενη κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: