Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

15 σήματα κινδύνου

Ιαπωνία
Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι, βιώνουμε ήδη μία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση – εν τούτοις, θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην καταιγίδα των καταιγίδων, η οποία φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι πλησιάζει με γρήγορο ρυθμό
Μόλις δημοσιεύθηκε το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας (γράφημα), το οποίο ανέρχεται σε 11,47 τρις γεν – με το χρηματιστήριο της χώρας να βυθίζεται σε χαμηλά επτά εβδομάδων, καθώς επίσης με τον πιστωτικό κίνδυνο να αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθεί τον πιστωτικό κίνδυνο των ασιατικών επιχειρήσεων (iTraxx Asia), συνεχίζει την ανοδική του πορεία, μαζί με τις τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) – τα οποία είναι ιδιαίτερα ψηλά για το Βιετνάμ και την Ινδονησία...


.
Εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας. (*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)
Εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας.
(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)
.
Το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας σημαίνει δυστυχώς ότι, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα όλων των εποχών αποτυγχάνει πλήρως γεγονός που, εάν παραμείνει ως έχει, θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα βυθιστεί ολόκληρη η Ασία στην ύφεση, πόσο μάλλον όταν η φούσκα στην Κίνα (ακίνητα, τράπεζες) είναι στα όρια των αντοχών της.
Με δεδομένο δε το ότι, σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, κυρίως στη Νότια Αμερική, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, η μοναδική ίσως ελπίδα για να αποφευχθεί το μοιραίο είναι η μαζική εκτύπωση χρημάτων τόσο από τη Fed, όσο και από την ΕΚΤ – παρά τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού μίας τέτοιας διαδικασίας.
Η ανοδική πορεία των CDS πάντως (πίνακας) δεν είναι καθόλου καλός οιωνός για την παγκόσμια οικονομία – ιδίως για εκείνες τις χώρες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.
.
Διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των CDS ανά χώρα. (*Πατήστε στον Πίνακα για μεγέθυνση)
Διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των CDS ανά χώρα.
(*Πατήστε στον Πίνακα για μεγέθυνση)
Περαιτέρω, οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα επιδεινώνονται καθημερινά – με αρκετούς να τις παρομοιάζουν με έναν μικρού μεγέθους «ψυχρό πόλεμο». Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αναφέρθηκε σε αναλογίες με τον 1οΠαγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο ηγέτης της Κίνας παρομοίασε την επίσκεψη του Ιάπωνα στο πολεμικό μνημείο Yasukuni, με μία αντίστοιχη της Γερμανίδας καγκελαρίου στους τάφους των ναζί – κατηγορώντας ουσιαστικά τη χώρα για το παρελθόν της.
Η επίσκεψη του Ιάπωνα δεν εξόργισε μόνο την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, δημιουργώντας μία ακόμη εστία πυρκαγιάς στην περιοχή.
Συνεχίζοντας, κανένας δεν ισχυρίζεται ότι βιώνουμε ήδη μία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση. Εν τούτος, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλά άλλα «σήματα κινδύνου», στα οποία θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία. Μεταξύ αυτών, τα παρακάτω:
 .
(α) Οι λεηλασίες, η βία και το οικονομικό χάος σήμερα στην Αργεντινή, αποτελούν το καλύτερο δυνατό παράδειγμα, σε σχέση με τι ακριβώς προκαλεί η ασύστολη εκτύπωση χρημάτων – ο υπερπληθωρισμός.
(β)  Η ισοτιμία του νομίσματος της Αργεντινής καταρρέει – γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα τους οπαδούς της δραχμής στην Ελλάδα. Στο παράδειγμα της Τουρκίας, το εξωτερικό χρέος της οποίας είναι της τάξης των 350 δις $, η υποτίμηση της λίρας κατά 30% σημαίνει μία αύξηση του εξωτερικού χρέους της κατά περίπου 100 δις $ σε όρους λίρας – χωρίς καν να υπολογίζονται τα ελλείμματα της.
(γ) Ο υπερπληθωρισμός στη Βενεζουέλα, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις – παράλληλα με την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης, για υποτίμηση του νομίσματος κατά 40%.
(δ)  Η κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας την Πέμπτη, γεγονός που ενδεχομένως σημαίνει ότι, η κρίση της Αργεντινής έχει ήδη «μολύνει» και την ίδια.
(ε)  Η βία στο Κίεβο, η οποία οδηγεί την Ουκρανία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – με αποτελέσματα που θα είναι ενδεχομένως πολύ επικίνδυνα για την ήπειρο μας. Υπάρχει επίσης φόβος τρομοκρατικών επίθεσεων στα πυρηνικά της εργοστάσια.
(στ) Η επίθεση (bank run) εναντίον των συνεταιριστικών τραπεζών της Κίνας – παράλληλα με την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, από τους πλουσίους Κινέζους.
(ζ)  Τα προβλήματα στο βιομηχανικό κλάδο της Κίνας, από τα οποία συμπεραίνεται η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της – γεγονός που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την Αυστραλία.
(η)  Η δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη της Ιαπωνίας, η οποία τεκμηριώνει τη μέχρι σήμερα αποτυχία του νομισματικού της πειράματος.
(θ)  Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία δεν φαίνεται να περιορίζεται, παρά τις επεμβάσεις της κεντρικής της τράπεζας. Όπως αναλύσαμε προηγουμένως, η πτώση της ισοτιμίας εξακοντίζει στα ύψη το εξωτερικό χρέος, αυξάνοντας επικίνδυνα τις τιμές των εισαγομένων προϊόντων και ειδικά της ενέργειας – από την οποία εξαρτάται απόλυτα η Τουρκία.
(ι)  Η συνεχής αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία για εννέα διαδοχικά τρίμηνα, στην Ιταλία σε επίπεδα ρεκόρ 16 ετών, καθώς επίσης στην Ισπανία (26,7%).
(κ)  Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη πλοίων «Baltic Dry Index», η οποία σημαίνει πως οι προβλέψεις για την εξέλιξη του παγκοσμίου εμπορίου είναι αρνητικές.
.
Baltic Dry Index
.
(λ)  Οι μειωμένες πωλήσεις Η/Υ, οι οποίες ανάγκασαν την Intel (chipmaker) να ανακοινώσει μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 άτομα.
(μ)  Η πτώση του τζίρου λιανικής στις Η.Π.Α., καθώς επίσης οι αναφορές σε ΜΜΕ της χώρας, για το κλείσιμο πολλών καταστημάτων λιανικής το 2014.
(ν)  Η νέα μετάθεση της απόφασης για την αύξηση του «φρένου χρέους» των Η.Π.Α. στο Φεβρουάριο, η κατάρα της Fed (αλλαγή ηγεσίας), καθώς επίσης η δεύτερη διαδοχική πτώση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των Η.Π.Α.
(ξ)  Η απίστευτη αλαζονεία της Γερμανικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ευρωζώνη αφενός μεν για να ανεξαρτητοποιηθεί από τις Η.Π.Α., αφετέρου για να διευκολύνει τις επεκτατικές της βλέψεις – παρά το ενδεχόμενο μίας ανεξέλεγκτης διάλυσης του ευρώ.
.
Υπάρχουν ακόμη περισσότερα σύννεφα από τα παραπάνω (όπως το τεράστιο τραπεζικό πρόβλημα της ΕΕ, η υπερχρέωση του Νότου κλπ.), τα οποία αναγγέλλουν πως πλησιάζει η μεγαλύτερη καταιγίδα όλων των εποχών. Εν τούτοις, ελάχιστοι φαίνεται να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη – ελπίζοντας βέβαια να έχουν αυτοί δίκιο και εμείς άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: