Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Κόντρα Λαγκάρντ – Σόιμπλε


Διαφωνία μεταξύ της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, 

καταγράφηκε χθες στις Βρυξέλλες σε ημερίδα που παραβρέθηκαν οι δύο και διοργάνωνε 
η επιδραστική δεξαμενή σκέψης EUROPEAΝ POLICY CENTRE.
Η Kριστίν Λαγκάρντ αποχωρώντας σαφώς από τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ «βγήκε στον Σόιμπλε από αριστερά» ζητώντας προστασία όχι μόνο των θέσεων εργασίας αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι χωρίς αποκατάσταση της απασχόλησης δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ξεκαθάρισε ότι η μείωση του δημοσίου χρέους και δη της Ελλάδας θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση του ΑΕΠ...
 

Η φράση αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάστηκε έντονα από κύκλους της Κομισιόν ως σαφέστατη στροφή από την κλασική θέση του ΔΝΤ κατά τις συζητήσεις στο Eurogroup για κούρεμα του Ελληνικού χρέους. 

Κύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν σε ομήγυρη δημοσιογράφων χθες το βράδυ πως αυτή η ρητορική συνάδει με την φιλοδοξία της Κριστίν Λαγκάρντ να καταλάβει κάποια σημαντική θέση στα κοινοτικά όργανα διεκδικώντας το χρίσμα των Χριστιανοδημοκρατικών. 

Βεβαίως η κυρία Λαγκάρντ θα πρέπει αφενός να εντείνει αυτήν την ρητορική τους επόμενους μήνες ερχόμενη σε αντίθεση με τους συναδέλφους της στο ΔΝΤ, αφετέρου δε να ξεπεράσει εξίσου σημαντικούς διεκδικητές στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατικών όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ ή ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κέννυ.

«Πρέπει να στρώσουμε κόκκινο χαλί στις ξένες επενδύσεις»
Στην ίδια γραμμή με την Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε εξάλλου νωρίτερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπερτονίζοντας την σημασία της αναπτυξιακής διαδικασίας για την βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε σε εκδήλωση των Ευρωπαίων εργοδοτών όπου αφού απαρίθμησε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο πως στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει το παν για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και την απλοποίηση της φορολογικής διοίκησης. 

Ανάπτυξη χωρίς ισχυρή βιομηχανία δεν νοείται κατέληξε ο πρωθυπουργός
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε κατά την συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σκεφτεί σοβαρά η ρωσική πλευρά την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα. 

Ο πρωθυπουργός είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία ύφεση εξαετίας και χρειάζεται όσο ποτέ βιώσιμες πηγές ενέργειας. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξετάσει το ελληνικό αίτημα ενώ κύκλοι των Βρυξελλών εκτίμησαν μιλώντας στο Real.gr πως η τιμή του φυσικού αερίου μετά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Μόσχα μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom θα μειωθεί από τα 476 δολάρια κοντά στα 400. 

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο και για το ρωσικό ενδιαφέρον στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις ιδιαιτέρως των σιδηροδρόμων και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν ωστόσο ρωσικές ανησυχίες σε θέματα που άπτονται του κοινοτικού δικαίου και των κανόνων του ανταγωνισμού. 

Η πλευρά της Κομισιόν έχει αποφασίσει να μην διευκολύνει την ελληνική πλευρά κάνοντας τα στραβά μάτια σε θέματα κοινοτικού δικαίου, οι Ρώσοι το ξέρουν και ως εκ τούτου η συμμετοχή τους στις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις δεν είναι εξασφαλισμένη.

Κλάους Ρέγκλινγκ: «Το ΔΝΤ δεν φεύγει από την τρόικα»
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης του ευρώ ESM Κ.Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Wall Street Journal ξεκαθάρισε ότι πολλές χώρες πλην της Γερμανίας επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Τρόικας μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το 2016 για λόγους ουσιαστικούς και πολιτικούς. 

Ο Κ. Ρέγκλινγκ δεν βλέπει βαθύ αποπληθωρισμό στην Ελλάδα, δεν συμφωνεί με επιπλέον μειώσεις μισθών ή συντάξεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, 

θεωρεί ότι η εσωτερική υποτίμηση έχει αποφέρει καρπούς, τα χειρότερα είναι πίσω μας και δεν έχουν γίνει ακόμα σοβαρές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επέκτασης της ωρίμανσης των τίτλων και της μείωσης των επιτοκίων. 

Το τελευταίο το τοποθέτησε στην περίοδο μετά τον Ιούνιο. Μέχρι τότε τον λόγο τον έχει η Τρόικα.


Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: