Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά - Κλειστά σχολεία και δρόμοι - Video ντοκουμέντο!

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κεφαλλονιά και όχι μόνο. 
Έσπασαν τζαμαρίες, έκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι λόγω κατολισθήσεων. 
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. 
Στο νησί ο Γ. Μιχελάκης. 
Κλειστά σχολεία από αύριο (Pics)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55, 6 χιλιόμετρα ΒΑ από το Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών...


Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται περίπου 279 χιλιόμετρα δυτικά από την Αθήνα και 339 χιλιόμετρα ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα αλλά και στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Πούλια, στην Καμπανία, στην Καλαβρία και στην Σικελία.

Μέχρι στιγμής οι ζημιές που έχουν αναφερθεί αφορούν τζαμαρίες καταστημάτων στο Αργοστόλι που έσπασαν ενώ η πυροσβεστική δεν έχει δεχτεί κάποια κλήση για τραυματισμούς και εγκλωβισμούς. Ακόμη, η αστυνομία έχει ενημερωθεί για κατολισθήσεις βράχων, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού, ενώ για αρκετή ώρα περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό.
Οι συνεχόμενοι μετασεισμοί έχουν κρατήσει τους κατοίκους έξω από τα σπίτια τους ενώ γενικά υπάρχει κλίμα φόβου και πανικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο ώρες μετά τον σεισμό υπήρχε τρομερή κίνηση στους δρόμους.
Οι υπηρεσίες υγείας του νησιού τέθηκαν σε πορτοκαλί συναγερμό. Το γηροκομείο Ληξουρίου εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους και οι ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε κοντινό χώρο, ενώ στο νοσοκομείο καταγράφηκαν περιπτώσεις κατοίκων με μικροτραυματισμούς.
Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας, αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο δεν μπορούν να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν κάποια 24ωρα. Για το λόγο αυτό συστήνουν στους κατοίκους, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, να μην επιστρέψουν σ' αυτά τις επόμενες ώρες.
Όπως ανακοινώθηκε, οι σχολικές μονάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων νησιού θα μείνουν κλειστές την Δευτέρα (27/01) και την Τρίτη (28/01). Εν τω μεταξύ, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας από την Πάτρα έλαβαν εντολή να μεταβούν, για προληπτικούς λόγους, στην Κεφαλλονιά.
Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, συνοδευόμενος από ανώτατο αξιωματικό του ΓΕΕΘΑ, μετέβη με αεροσκάφος C-130 στο νησί και ακολούθησε σύσκεψη.
Σε ετοιμότητα να παράσχουν κάθε βοήθεια σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, είναι τα Γενικά Επιτελεία κατόπιν απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Πηγή φωτογραφιών: Αναΐτ Χρυσάφη - epta.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: