Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Κρούγκμαν: Η κρίση στην Ευρώπη είναι συνεχής και δεν τελειώνει - Δεν φαίνεται πως θα βρεθεί κάποια λύση

Κρούγκμαν: Η κρίση στην Ευρώπη είναι συνεχής και δεν τελειώνει- Δεν φαίνεται πως θα βρεθεί κάποια λύση
Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μιλά ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος επισημαίνει πως 

η Ευρώπη δεν ξεπέρασε τα προβλήματα της, καθώς «το φάντασμα της ανάφλεξης αιωρείται από πάνω της»

ενώ δηλώνει απαισιόδοξος για τις προοπτικές της.

Σε δημοσίευμα του, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρεται αρχικά στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ...

«όταν η Ελλάδα έπιασε τέλμα πριν 4 χρόνια, μερικοί αναλυτές ανάμεσα τους και εγώ, νομίσαμε ότι μπορεί να βλέπαμε το τέλος του ευρώ. Άλλοι ήταν πιο αισιόδοξοι, καθώς πίστευαν ότι η προσωρινή βοήθεια για τις μεταρρυθμίσεις σύντομα θα παρήγαγε ανάκαμψη. Και οι δύο μεριές ήταν λάθος. Αυτό που έχουμε εν τέλει, είναι μια κυλιόμενη κρίση η οποία δεν φαίνεται ποτέ να βρίσκει κάποιο είδος λύσης. Κάθε φορά που η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να πέσει από τον γκρεμό, οι διαμορφωτές της πολιτικής βρίσκουν έναν τρόπο να αποφύγουν την ολική καταστροφή. Αλλά και κάθε φορά που υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, κάτι άλλο πάει λάθος».

Κατά τον Κρούγκμαν, η Ευρώπη βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο καθώς 
«όχι πριν από πολύ καιρό οι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωναν πως η Ηπειρος είχε στρίψει την γωνία, πως η εμπιστοσύνη στις αγορές επέστρεφε και πως η ανάπτυξη θα συνεχιζόταν. Αλλά τώρα υπάρχει μια νέα πηγή ανησυχίας, καθώς το φάντασμα της ανάφλεξης αιωρείται πάνω από την Ευρώπη. Και η συζήτηση για την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί, αρχίζει να γίνεται πολύ άσχημη».

Τέλος, ο γνωστός οικονομολόγος μιλά για την πρόσφατη κόντρα του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με την Γερμανία, τονίζοντας πως 
«αυτό που είναι τρομακτικό είναι ο τρόπος που γυρνά: Τεύτονες εναντίον Λατίνων με το ευρώ το οποίο υποτίθεται πως θα ένωνε την Ευρώπη να την σκίζει σε κομμάτια», ενώ επισημαίνει πως «ο Γερμανικός λαός είναι εναντίον της προοπτικής πως αυτοί οι τεμπέληδες κάτοικοι της Νότιας Ευρώπης θα ξεφύγουν χάρη στα χρήματα τους τα οποία έβγαλαν με δυσκολία».
iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: