«Ναι» στην πόλωση, λένε στο Μαξίμου, αλλά όσον αφορά τα προγράμματα και τη σύγκριση Σαμαρά με Τσίπρα
Την ευθεία και ανοικτή αναμέτρηση με το ΣΥΡΙΖΑ επί της πραγματικής πολιτικής θα επιδιώξει στο εξής η κυβέρνηση καθώς πιστεύει ότι εκεί θα ξεκαθαριστούν οι διαφορές των δύο κομμάτων και θα προκύψουν ανάγλυφα οι αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.Η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης ανέδειξε τις ...πολλές αδυναμίες του κόμματος που ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αποπροσανατόλισε και τον κυβερνητικό συνασπισμό από την διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε στη Βουλή, σε ομάδα δημοσιογράφων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την κίνησή του δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο ίδιος από εδώ και στο εξής θα είναι πολύ σκληρός στον…νεαρό και αφελή, όπως λένε διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, Αλ. Τσίπρα και πιστεύει ότι μετά και τη συζήτηση στη Βουλή κατέστη περισσότερο από σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παρουσιάσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Εκ των πραγμάτων η πόλωση θεωρείται δεδομένη και όπως λένε στην κυβέρνηση, αυτή δεν πρέπει να εστιάζεται στη σκανδαλοθηρική επιχείρηση της Κουμουνδούρου, αλλά να γίνει επί τη βάσει των προγραμμάτων και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα.
Εκεί ακριβώς, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει τεράστια αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ρεαλιστική πολιτική, μια και έχει επιλέξει λαϊκίστικη προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων με υποσχέσεις για παροχές και εκπτώσεις παντού.
Σε αυτή τη λογική αναδείχθηκε και η αντίφαση με τα όσα είπε πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας στο Τέξας, όπου εμφανίστηκε αρκετά μετριοπαθής και συντηρητικός, ενώ στην Ελλάδα το παίζει επαναστάτης.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και γενικά ο δικομματικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει πολλά να κερδίσει «σε μια ανοικτή συζήτηση για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσκοτίσει με γενικές θέσεις που δεν χαλάνε χατίρι σε κανέναν», αλλά και με θεατρινισμούς, όπως αυτούς που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με πρωταγωνιστές βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από εδώ και πέρα και έως τις ευρωεκλογές, θα δειχθούν με πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου οι διαφορές του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν ότι η σύγκριση είναι σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ίδιο ακριβώς, στα μέτρα τους βεβαίως, θα επιχειρήσουν οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρχει σημείο σύγκρισης με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλονται ως μελλοντικοί υπουργοί.
Σύμφωνα με μετρήσεις που λένε ότι έχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, οι συγκρίσεις των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με αντίστοιχα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι συντριπτικές σε βάρος των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, με ελάχιστες εξαιρέσεις δύο ή τριών προσώπων που ξεχωρίζουν. Επίσης, η απόσταση μεταξύ Σαμαρά – Τσίπρα είναι πολύ μεγάλη, με τον Πρωθυπουργό να προηγείται και να θεωρείται ο πιο κατάλληλος να κυβερνήσει.
Στη νέα αυτή πολιτική σύγκρισης που θα επιδιώξει το Μαξίμου, σε συνεννόηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για πολιτικές, από το μνημόνιο και την επιλογή ευρώ ή δραχμή έως τον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια και τις απεργίες που έχουν αιχμαλωτίσει χιλιάδες οικογένειες φοιτητών.
Για παράδειγμα, στα θέματα ανεργίας η κυβέρνηση θα συγκρίνει τις υποσχέσεις που μοιράζει αφειδώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους κλάδους εργαζομένων ενώ την ίδια στιγμή θα αναδεικνύεται και το παράδοξο και αντιφατικό ότι θα προβάλλει μια εναλλακτική πολιτική ανάπτυξης, αλλά το ερώτημα είναι με ποιους επενδυτές, αφού με τις κινήσεις του, τους διώχνει ή τους αποθαρρύνει.
Μάρκος Αυρήλιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου