Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Έξαλλος ο Τσίπρας για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εντός κι εκτός Βουλής

7C07ED46249D18135D17038EDCFCF5D0

Δύο λάθη, που μπορούν να αποβούν μοιραία για την αντιπολιτευτική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, 

χρεώνει στο επιτελείο του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται εξοργισμένος με τους συνεργάτες του για τον χειρισμό και την κατάληξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής σύγκρουσης στη Βουλή.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στο στενό κύκλο του κ. Τσίπρα και ...στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολύ καιρό, καθώς φάνηκε ότι η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει κάποιο σοβαρό σχέδιο πολιτικής δράσης, παρά μόνο κινείται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Το πρώτο λάθος ήταν η ανοιχτή συγκέντρωση, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Κυριακής, όταν και κορυφωνόταν στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Και το δεύτερο ότι δεν υπήρξε ο καλύτερος χειρισμός της ατυχούς συγκυρίας, που έφερε την πρόταση δυσπιστίας να ακολουθεί το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Τέξας, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στη Βουλή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Όστιν, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος.
Ειδικά το πρώτο λάθος, ο κ. Τσίπρας το χρεώνει ολοκληρωτικά στους επιτελείς του.
Η εικόνα μίας σύναξης περίπου χιλίων γνωστών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ (ούτε καν οι ίδιοι και οι ίδιοι, αλλά πολύ λιγότεροι κι απ’ αυτούς) και μάλιστα όχι για πολλή ώρα αποκάρδιωσε τους πάντες στην Κουμουνδούρου.
Και αντί για όπλο, που θα ενίσχυε την εικόνα μίας αντιπολίτευσης που αντεπιτίθεται δυναμικά σε όλα τα επίπεδα, έγινε μπούμερανκ και επιχείρημα της κυβέρνησης.
Η ιδέα της συγκέντρωσης δεν ήταν εξαρχής καλή, ενώ και η προετοιμασία της υπήρξε προβληματική. Κατ’ αρχήν δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος να γίνει αυτή η συγκέντρωση, όπως παραδέχονται τώρα πολλά στελέχη.
Η πρόταση δυσπιστίας ήταν βέβαιο ότι δεν θα οδηγούσε σε ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ δεν είναι ένα συγκεκριμένο θέμα, που μπορεί να αφορά μεγάλες ομάδες πολιτών, ώστε να προσέλθουν κατά χιλιάδες για διαμαρτυρία.
Επίσης τα φώτα έτσι κι αλλιώς πέφτουν εντός της αιθούσης και αυτό ήθελε εξ αρχής ο κ. Τσίπρας, να αναδειχθεί δηλαδή η, μετά από καιρό, μονομαχία του με τον κ. Σαμαρά και όχι να γίνεται συζήτηση για το τι συμβαίνει κι αν συμβαίνει κάτι στην πλατεία.
Επιπλέον είναι δεδομένο ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία απροθυμία ακόμη και της ευρύτερης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ να βγει στους δρόμους. Ουσιαστικά καμία από τις συγκεντρώσεις που έχει διοργανώσει το τελευταίο δίμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επιτυχία. Άρα οι επιτελείς του θα όφειλαν να αντιληφθούν έγκαιρα ότι ούτε αυτή είχε πιθανότητες επιτυχίας.
Ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει πλέον ότι το επιτελείο του είναι χαμηλής πτήσης και είναι εμφανής ο προβληματισμός του, ακόμη και για την ανάγκη ανασυγκρότησης.
Ο εκνευρισμός του σχετίζεται επίσης και με τα όσα έγιναν γύρω από τη συμμετοχή του στο συνέδριο, που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ο ίδιος διακήρυξε σε όλους τους τόνους την πίστη του στο ευρώ.
Εκ των υστέρων διατυπώνεται η άποψη ότι από τη στιγμή, που ο κ. Τσίπρας θα έκανε αυτή την τοποθέτηση για το ευρώ, κακώς το ταξίδι του προηγήθηκε τόσες λίγες μέρες πριν την πρόταση μομφής. Ή θα έπρεπε να γίνει μετά, ή καθόλου, εκτός κι αν άλλαζε το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, σημειώνουν οι πιο έμπειροι. Δεν συνέβη όμως μόνο αυτό.
Ο κ. Τσίπρας χρεώνει τώρα στους συνεργάτες του ότι δεν εκτίμησαν σωστά το πόσο θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τα όσα ειπώθηκαν στο Τέξας και δεν προετοίμασαν επαρκώς τους βουλευτές, ώστε να υπάρχει απάντηση, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα ήταν να σφυροκοπείται ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς, με αποκορύφωμα την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Σαμαράς το βράδυ της Κυριακής, διαβάζοντας αυτολεξεί ένα κομμάτι από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Τέξας, χωρίς και πάλι να υπάρχει απάντηση επί της ουσίας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: