Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Με «όπλο» πρωτογενές πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ στο Βερολίνο την επόμενη Παρασκευή ο Σαμαράς

Έχοντας στις αποσκευές το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο την επόμενη Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς για τη συνάντηση που θα έχει με την Ανγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να μεταφέρει στην Γερμανίδα καγκελάριο το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ότι είναι η ώρα των Ευρωπαίων για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup, κάτι που πρέπει να γίνει πριν τις ευρωεκλογές.
Μια μέρα πριν το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014, στον οποίο, σύμφωνα με...
πληροφορίες του Mega, θα εγγράφεται για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, και όχι 345 εκατ. που αναφέρει το προσχέδιο.
Αυτό θα είναι ένα από τα δύο «βέλη»  που θα έχει στη φαρέτρα του ο κ. Σαμαράς, αφού στη συζήτηση που θα έχει με την κυρία Μέρκελ θα χρησιμοποιήσει και το «χαρτί» των  θετικών εντυπώσεων που εκφράζουν πλέον πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεδομένων των επιτυχιών που έχει να επιδείξει η Αθήνα στο μέτωπο της δημοσιονομική προσαρμογής.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταφέρει στην κυρία Μέρκελ το μήνυμα ότι η χώρα δεν αντέχει τη λήψη νέων μέτρων και θα επιχειρήσει την απόκρουση των ασφυκτικών πιέσεων της Τρόικα.
Εντωμεταξύ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα και το επόμενο διήμερο αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε μια προσπάθεια αρχικά να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού -το οποίο ούτως ή άλλως όμως θα κατατεθεί μέχρι την επόμενη Πέμπτη- και να μην χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού.

Μηνύματα από την Αθήνα προς τους δανειστές ότι η χώρα δεν αντέχει νέα μέτρα

Εντωμεταξύ τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η «επιχείρηση» απόκρουσης των πιέσεων με το μήνυμα ότι η χώρα δεν αντέχει ανάληψη νέων μέτρων να εκπέμπεται από την ελληνική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο CNBC, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα προτείνει μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό του 2014, αυτά όμως θα είναι αποκλειστικά διαρθρωτικά και όχι οριζόντια δημοσιονομικά.
Μήνυμα προς τους δανειστές έστειλε, όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ζήτησε από τους δανειστές να σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων. «Δεν υπάρχει εκκρεμότητα. Οι αριθμοί λένε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και, εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως επιτεύξιμοι. Το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό που θέλουμε τώρα είναι να στείλουμε στον ελληνικό λαό και τις διεθνείς αγορές ένα καθαρό μήνυμα για τις προτεραιότητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: