Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Δεν είναι παράξενο να έχουν οι ΗΠΑ τεχνολογία που προκαλεί καρκίνο χωρίς κανείς να ξέρει»


Σε «επίθεση από τους εχθρούς του»,

είχε αποδώσει την Τρίτη τα αίτια του καρκίνου του Ούγκο Τσάβες, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο, ενώ η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της χώρας είχε επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία 24ωρα, υποστηρίζοντας έτσι τα σενάρια συνωμοσίας που λένε ότι ο καρκίνος του Ούγκω Τσάβες οφείλεται σε "εξωτερικούς" παράγοντες και μάλλιστα αμερικανικούς.
Άλλωστε τα παραδείγματα ηγετών που δηλητηριάστηκαν με πολώνιο όπως προκύπτει με τον Γιάσερ Αραφάτ στις πρόσφατες έρευνες, δείχνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό...

Ο Μαντούρο τόνισε μάλιστα, πως τα αίτια αυτά του καρκίνου «πρέπει να διερευνηθούν», ενώ ανακοίνωσε ότι αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Καράκας απελαύνεται για κατασκοπία.
Κάνοντας συγκεκριμένη μνεία στις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ανέφερε ότι υπάρχουν εχθροί «τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό», οι οποίοι έχουν βάλει στόχο, όπως είπε, το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.
Ο πιθανότερος διαδοχός του στην προεδρία της Βενεζουέλας, τωρινός αντιπρόεδρος Νικόλας Μαντούρο με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Του ανθρώπου που ηγήθηκε της χώρας για περίπου 15 χρόνια. Είχε βγει πρόεδρος το 1998 και επανεξελέγη το 2006 και το 2012.
«Πήραμε την πληροφορία για το πιο τραγικό γεγονός που έχουμε ανακοινώσει στο λαό μας. Στις 16:25 (20:55 GMT) σήμερα, 5 Μαρτίου, απεβίωσε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», δήλωσε ο Μαντούρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.
Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες και όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί με μια αίσθηση δυσπιστίας ότι ο ηγέτης τους έφυγε. «Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος», δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.
Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.
«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.
Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter. Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.
Ο Τσάβες επί δυο χρόνια έδινε μάχη με τη μυστηριώδη μορφή της ασθένειας που τον κατέβαλε, και έφυγε αφήνοντας έντονη την αίσθηση ότι οι διάδοχοί του θα είναι δύσκολο να ολοκληρώσουν το έργο του. Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε μέσα στην εβδομάδα πως κάποιος μπορεί να μόλυνε σκόπιμα τον Τσάβες με την ασθένεια του καρκίνου.
Εκλογές θα διεξαχθούν σε 30 ημέρες, ενώ την προεδρία της χώρας θα αναλάβει μέχρι τότε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.
Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του. Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για την υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδόν μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες πριν από το θάνατό του αποκάλυψε την κρισιμότητα της κατάστασης του. Όπως ο ίδιος σημείωσε, η ασθένεια του Τσάβες «οφείλεται σε επίθεση του εχθρού». Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού συνωμοτικού σχεδίου, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ, Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, ως υποκινητής των συνωμοσιών αυτών.
«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.
Να θυμήσουμε ότι μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ότι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρσνερ πάσχει από καρκίνο, ο Ούγκο Τσάβες είχε διερεωτηθεί μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μυστική τεχνολογία με την οποία προκαλούν την επάρατη νόσο στους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.
Πληγείς τότε και ο ίδιος από καρκίνο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προέβη στις δηλώσεις αυτές μιλώντας σε στρατιωτική βάση της χώρας του.
Διευκρίνισε ότι δεν κάνει κάποια αβασάνιστη καταγγελία αλλά ότι «σκέφτεται φωναχτά», έχοντας προφανώς στο μυαλό του ότι ο Φερνάντο Λούγο πρόεδρος της Παραγουάης, η Ντίλμα Ρούσεφ της Βραζιλίας καθώς και ο προκάτοχός της Ινάσιο Λούλα διαγνώστηκαν όλοι στο πρόσφατο παρελθόν με καρκίνο.
Ο κ. Τσάβες χαρακτήρισε πολύ παράξενο το γεγονός επισημαίνοντας ότι τα περιστατικά καρκινοπαθειών στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν «με τους νόμους των πιθανοτήτων».
«Δεν θα ήταν παράξενο να έχουν (σσ: οι ΗΠΑ) αναπτύξει μια τεχνολογία ώστε να προκαλούν καρκίνο χωρίς κανείς να το ξέρει;», διερωτήθηκε ο Τσάβες.
Ο ηγέτης της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι επιστήμονες συνεργαζόμενοι με τις αμερικανικές κυβερνήσεις προσέβαλαν με σύφιλη και άλλες ασθένειες -τη δεκαετία του 1940- τους φυλακισμένους στη Γουατεμάλα, κάτι που αποκαλύφθηκε μόλις πέρυσι.
Πρόσθεσε ότι στο εξής θα προσέχει ιδιαίτερα τον Εβο Μοράλες και τον Ράφαελ Κορία (προέδρους Βολιβίας και Εκουαδόρ αντίστοιχα) μήπως κι αυτοί πάθουν τα ίδια.
Η αλήθεια είναι ότι παρατηρείται το φαινόμενο ξεκληρίσματος ηγετών ενάντια στην λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων, και μάλλιστα με καρκίνο, να μην ξεχνάμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα ηγέτη τον Τάσο Παπαδόπουλο τον Κύπριο Πρόεδρο, και φυσικά τον Μακαριστό Χριστόδουλο, και οι δύο ενοχλητικοί για αντεθνικούς σχεδιασμούς.
Μην ξεχνάμε ότι ο Χριστόδουλος ήταν ο μόνος που θα είχε το χάρισμα να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, εν καιρώ μνημονίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: