Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Γιατί δεν είσαι ηγέτης


Ο καθένας νομίζει ότι είναι ηγέτης αλλά οι περισσότεροι απέχουν πολύ από αυτό. 

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία πλημμυρισμένη από υποψήφιους ηγέτες. Όσο κι αν μερικοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν, δεν μπορούν ή δεν πρέπει  να γίνουν ηγέτες. 
Η επιθυμία, και μόνο, δεν συνεπάγεται τον χαρακτήρα, την ικανότητα και το σθένος που είναι αναγκαία ως στοιχεία ώστε να είναι κάποιος ικανός ηγέτης.
Αν νομίζεις ότι είσαι ηγέτης, αλλά δεν έχεις αναγνωριστεί ιδιαίτερα, υπάρχει πρόβλημα. Ή δεν κάνεις...
σωστή αυτοκριτική, ή αυτοί στους οποίους λογοδοτείς δεν αναγνωρίζουν το ταλέντο σου. 

Συχνά ερωτούμαι τι χρειάζεται για να φτάσεις στην κορυφή. Ενώ υπάρχουν πολλοί δρόμοι για τη σωστή ηγεσία, σίγουρα δεν είναι όλοι ισοδύναμοι. 

Δεν παύω ποτέ να εκπλήσσομαι από τον αριθμό των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις εξουσίας, οι όποιοι δεν θα έπρεπε να τις κατέχουν. Αντίθετα, δεν με εκπλήσσει πια όταν πολλοί κατέχοντες θέσεων εξουσίας δείχνουν να μην μπορούν να καταλάβουν τι αρετές συνθέτουν ένα σωστό ηγέτη. Ελπίζω η λίστα που ακολουθεί να βοηθήσει στο δίλλημα «είμαι τελικά ηγέτης;». Δεν είσαι ηγέτης εάν εντοπίζεις στον εαυτό σου τα εξής χαρακτηριστικά:




1. Δεν εμφανίζεις αποτελέσματα: Οι πραγματικοί ηγέτες αποδίδουν- get the job done-  και επανειλημμένα “πιάνουν” στόχους. Χωρίς αποτέλεσμα = χωρίς ηγέτη. Είναι τόσο απλό.


2. Εμφανίζεις αποτελέσματα με λάθος τρόπο: Εάν ο μόνος τρόπος που μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα είναι με άμεμπτα μέσα τότε δεν είσαι ηγέτης. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Εάν καταχράζεσαι την επιρροή που έχεις, δεν συμπεριφέρεσαι σωστά, ή μπερδεύεις την χειραγώγηση με την ηγεσία, μπορεί να “κερδίσεις μερικές μάχες” αλλά θα τελικά “χάσεις τον πόλεμο”! Όταν ο στόχος είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία σου από ότι η ηθική σου, τότε μακροχρόνια θα έχεις πρόβλημα.


3. Δεν δείχνεις ενδιαφέρον: Η αδιαφορία είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν ταιριάζει σε έναν ηγέτη. Πολύ απλά δεν γίνεται να θεωρηθεί κάποιος ηγέτης, εάν δεν ενδιαφέρεται για εκείνους που ηγείται..

4. Κύριος στόχος σου είναι να δίνεις υποσχέσεις και όχι να τις τηρείς: Ηγεσία δεν είναι το τι και πόσα λες ότι θα πραγματοποιήσεις αλλά τι από αυτά θα πραγματοποιηθούν εν τέλει.

5. Περιορίζεις τους ανθρώπους γύρω σου: Πρέπει να σταματήσεις να λες στους ανθρώπους τι να μην κάνουν και εξήγησε τους πώς να το κάνουν. Καθήκον ενός ηγέτη είναι να βοηθάει τους υπόλοιπους να φτάσουν σε επίπεδα που δεν ήξεραν ότι μπορούν.

6. Δέχεσαι τα εύσημα αντί να τα δίνεις: Η πραγματική ηγεσία δεν αφορά το να είσαι στο επίκεντρο και να δέχεσαι τα εύσημα μόνος, αλλά να τα μεταβιβάζεις στους συνεργάτες που το αξίζουν. Οι καλύτεροι ηγέτες χρησιμοποιούν το “εγώ” μόνο για να αναλάβουν την ευθύνη στις αποτυχίες. Ενώ χρησιμοποιούν το “εμείς” όταν αναφέρονται σε επιτυχίες.

7. Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για τους στόχους παρά για τους ανθρώπους: Χωρίς τους συνεργάτες δεν είσαι ηγέτης γιατί δεν έχεις κάποιον να ηγηθείς. Οπότε όταν βάζεις οτιδήποτε άλλο πάνω από το σύνολο του οποίου ηγείσαι τότε έχεις αποτύχει οικτρά ως ηγέτης.

Σκέψεις;

primeconomy

Δεν υπάρχουν σχόλια: