Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Βλαντιμίρ Πούτιν: Πρόεδρος κατ' όνομα, τσάρος κατ' ουσία


Πανίσχυρος εξακολουθεί να παραμένει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, 

ο οποίος γιορτάζει ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του στο Κρεμλίνο για τρίτη θητεία με την οποία εδραίωσε, ουσιαστικά, την κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Καθόλου άσχημα για τον 60χρονο πρώην πράκτορα της KGB που τον περασμένο Μάρτη έλαβε ποσοστό 63,6%, ενώ κυβερνάει με πυγμή από το 2000 όταν...
εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος ολοκληρώνοντας δύο θητείες, ενώ από το 2008 μέχρι το 2012 διετέλεσε και πρωθυπουργός της πλούσιας Ρωσίας της ανάπτυξης, αλλά και των μεγάλων ανιτθέσεων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά την σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην αντιπολίτευση εξακολουθεί να παραμένει αρκετά δημοφιλής στους πολίτες της χώρας
Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν τη χρονιά που πέρασε δέχθηκε ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης από τους αντιπάλους του στο οποίο απάντησε με μια σειρά από νόμους οι οποίοι κρίνονται μεν κατασταλτικοί, ωστόσο, για τον κυρίαρχο πρόεδρο κάνουν τη δουλειά τους.
Πολλοί αντιπολιτευόμενοι αποτελούν εφεξής το αντικείμενο ερευνών και ορισμένοι κινδυνεύουν με βαριές ποινές φυλάκισης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ ' οίκον περιορισμό στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται εναντίον του για "προετοιμασία με στόχο τη διοργάνωση μαζικών ταραχών", κατηγορία για την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Ο ίδιος ο Ουντάλτσοφ σχολίασε με τρόπο καυστικό την «γιορτή» γράφοντας στη σελίδα του στο Facebook «Να, ένας χρόνος που η Ρωσία ζει με έναν παράνομο πρόεδρο».
Παρόλα αυτά το 65% των Ρώσων δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε περισσότερο καλό παρά κακό από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα, η οποία έγινε τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 36% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο πρόεδρος κατάφερε να ξαναδώσει στην Ρωσία την υπόστασή της, της μεγάλης δύναμης, το 28% να αυξήσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις υποτροφίες και το 24% να συντρίψει τα αποσχιστικά κινήματα στη Ρωσία. Ωστόσο το 43% πιστεύει ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει έναν ίσο καταμερισμό του πλούτου ανάμεσα στους Ρώσους.
Σε έναν χρόνο ο Πούτιν κατάφερε να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.
«Για έναν χρόνο, πίστευαν ότι το κύριο πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν θα ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση, αλλά η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε λάθος (...) καθώς δεν υπάρχουν πολιτικοί που να είναι ικανοί να μετατρέψουν την δυσαρέσκεια του πληθυσμού σε ενέργειες που θα ήταν απειλητικές για την εξουσία», επισημαίνει η εφημερίδα Μόσκοφσκι Κομσομόλετς.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπει την πραγματοποίηση σήμερα εορταστικών εκδηλώσεων.
«Ο πρόεδρος έχει σήμερα μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: