Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τη βία και την τρομοκρατία


Το κύμα βίας με το οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη η κυβέρνηση έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό για την αναβίωση της τρομοκρατίας

αφού τα συνεχή χτυπήματα των τελευταίων ημερών -ειδικά η επίθεση στα γραφεία της ΝΔ- έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. και ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφού υπάρχει έντονος προβληματισμός και φόβοι -από την ΕΛ.ΑΣ- για ένα νέο πιο εντυπωσιακό χτύπημα...


Η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τα γκαζάκια κατά δημοσιογράφων,οι επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων και στο σπίτι του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, έδειξαν μία αδυναμία στην αντιμετώπιση των συνεχών κρουσμάτων βίας, ενώ το ξαφνικό σχέδιο εκκένωσης των καταλήψεων προκάλεσε τριγμούς και έντονες αντιδράσεις.

Όλο αυτό το κλίμα βίας οδήγησαν χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να χαράξουν συγκεκριμένη γραμμή αντιμετώπισης τη έξαρσης των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και του κύματος βίας.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είπε πως το βασικό θέμα είναι η αντίδραση της κοινωνίας στα φαινόμενα βίας, κάθε μορφής βίας. Η τρομοκρατική βία είναι η πρώτη αλλά και η ρατσιστική είναι σημαντική. Πρόσθεσε μάλιστα πως «πέρα από την απόλυτη ταύτιση των τριών κυβερνητικών εταίρων, απευθύνουμε, για το θέμα αυτό, πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου».

Και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως Φώτης Κουβέλης τόνισε πως πρέπει σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να σηκώσουν ένα οχυρό απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υπονομεύουν την ομαλότητα και επιτίθενται στην κοινωνία

Στο κενό οι έρευνα για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν και ξαναεξετάζουν όλα τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους οι δράστες μετά το χτύπημα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, αφού έως τώρα δεν έχουν τίποτα στα χέρια τους και οι φόβοι για ένα πιο εντυπωσιακό και σκληρό χτύπημα αυξάνονται.

Τα όπλα των δραστών «δεν μίλησαν», αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε κάποιο χτύπημα και πλέον οι άνδρες του Εγκληματολογικού «χτενίζουν» τόσο την περιοχή για ένα δείγμα DNA, το οποίο θα οδηγήσει στην ταυτότητα των ενόπλων. Εξετάζεται βέβαια και το ενδεχόμενο το ένα από τα όπλα να είναι και η σφραγίδα της οργάνωσης.

Παράλληλα στην ΕΛ.ΑΣ κοιτάζουν, παρατηρούν και αναλύουν καρέ – καρέ τα βίντεο από τις συνολικά 150 κάμερες, οι οποίες έχουν καταγράψει τις κινήσεις των τρομοκρατών από τη στιγμή που έφτασαν στο σημείο, αποβιβάστηκαν από το κλεμμένο όχημα και γάζωσαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ μέχρι τη στιγμή που εγκατέλειψαν και έκαψαν το όχημα σε γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου.

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής είναι όλο το υλικό από κάμερες της Τροχαίας, κάμερες ασφαλείας σε τράπεζες και καταστήματα και οι ειδικοί στην ανάλυση των βίντεο προσπαθούν να εντοπίσουν και το παραμικρό στοιχείο από τα λίγα δευτερόλεπτα καταγραφής των τρομοκρατών.

Μάλιστα αυτό που αναζητούν οι αστυνομικοί είναι να εντοπίσουν ένα λάθος των δραστών κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, από το οποίο να άφησαν έστω και ένα μικρό δείγμα DNA. Εως τώρα πάντως οι έρευνες δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα και αυτό προκαλεί ανησυχία, αφού εκφράζονται φόβοι ότι οι αδίστακτοι τρομοκράτες θα πραγματοποιήσουν και νέο χτύπημα.

Ο ρόλος της γυναίκας στην τρομοκρατική οργάνωση

Η τελευταία πληροφορία για την ενεργή παρουσία μίας γυναίκας στην ένοπλη επίθεση των τρομοκρατών ανέτρεψε τα δεδομένα και πλέον στην ΕΛ.ΑΣ αναζητούν νέες μαρτυρίες προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις και το ρόλο της γυναίκας στην οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι στη θέση του οδηγού του κλεμμένου ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες ήταν μία γυναίκα, η οποία περίμενε να «γαζώσουν» οι συνεργάτες της τα γραφεία της ΝΔ και αμέσως μετά το χτύπημα τους εξασφάλισε την άμεση και ασφαλή διαφυγή, μέχρι το σημείο που παρέδωσαν το όχημα στις φλόγες.

Ηδη πάντως από την αστυνομία εξετάζονται οι πιθανότητες η ταυτότητα της γυναίκας να είναι γνωστή. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν πως το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι η Πόλα Ρούπα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, ενώ καταζητείται αφού έχει παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης της.

Μάλιστα από τις αρχές εκφράζεται και η άποψη πως η γυναίκα που βρέθηκε στο χτύπημα των γραφείων της ΝΔ δεν είναι απλώς εκτελεστικό όργανο, αλλά ενδεχομένως να βρίσκεται και ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Το περίστροφο είναι η σφραγίδα της οργάνωσης;

Αμέσως μετά το χτύπημα και μόλις εντοπίστηκαν οι κάλυκες και οι βολίδες που άφησαν πίσω τους οι τρομοκράτες, στάλθηκαν στο Εγκληματολογικό εργαστήριο, ωστόσο από την εξέταση τους προέκυψε πως και το καλάσνικοφ, αλλά και το περίστροφο ήταν «καθαρά». Ωστόσο στην ΕΛ.ΑΣ στάθηκαν στο ρόλο που μπορεί να έχει το περίστροφο και μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για το όπλο -σφραγίδα της οργάνωσης.

Οι ομοιότητες με χτυπήματα του παρελθόντος

Ηδη έχουν βγει από τα συρτάρια και τις αποθήκες όλα τα αρχεία με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της τελευταίας δεκαετίας και οι αστυνομικοί τα κάνουν φύλλο και φτερό προκειμένου να βρουν ομοιότητες και στοιχεία που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις έρευνες. Μάλιστα μέχρι να «στείλουν» οι τρομοκράτες προκήρυξη στην ΕΛ.ΑΣ επανεξετάζουν όλα τα τελευταία χτυπήματα από επιθέσεις με γκαζάκια σε τράπεζες και ΑΤΜ, μέχρι αυτοκίνητα και σπίτια.

Όπως αναφέρει και tovima.gr οι εμπρηστικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων, γραφείων κομμάτων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με εκείνες του φθινοπώρου του 2003, όταν ήταν σε εξέλιξη η δίκη της 17Ν.

Εκείνο το κύμα των επιθέσεων συνοδεύθηκε με τη δημιουργία μίας νέας ένοπλης ομάδας: του «Επαναστατικού Αγώνα», με αρχηγό τον καταζητούμενο Νίκου Μαζιώτη.

Τα γκαζάκια στο σπίτι του αδερφού του Σίμου Κεδίκογλου και η ανάληψη ευθύνης

Τα μέτωπα πάντως που έχει ανοιχτά η ΕΛ.ΑΣ είναι πολλά, καθώς εκτός από το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ, καλείται να αντιμετωπίσει και το «ελαφρύ» αντάρτικο πόλης με επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών και δημοσιογράφων. Ηδη το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia, με το οποίο οι συντάκτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του αδερφού του Σίμου Κεδίκογλου εξετάζεται από τις Αρχές.

«Αντικειμενικός μας στόχος (και αφού σπάσαμε την γυάλινη είσοδο της πολυκατοικίας) ήταν το γραφείο, το οποίο χρησιμοποιεί και επισκέπτεται τακτικά ο Σίμος Κεδίκογλου και το οποίο βρίσκεται δεξιά, όπως μπαίνεις στην είσοδο στο ισόγειο του κτιρίου. Η θωρακισμένη του πόρτα μας απέτρεψε απ' το να κάνουμε κάτι ουσιαστικό. Χύσαμε λοιπόν και πυροδοτήσαμε ποσότητα βενζίνης στην είσοδο της πολυκατοικίας. Εκεί υπήρχε μόνο η πόρτα του γραφείου του Σίμου Κεδίκογλου και μια δεύτερη θωρακισμένη πόρτα, η οποία οδηγεί σε ένα δεύτερο προθάλαμο στον οποίο υπάρχει το ασανσέρ για τους επάνω ορόφους. Από την επίθεση αυτή δεν κινδύνεψε και δεν θα μπορούσε να κινδυνεύσει κανείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του κειμένου τονίζοντας πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις στις καταλήψεις στη Βίλα Αμαλία και Βίλα Μαρία Κάλλας.

ΕΛ.ΑΣ – Αναρχικοί παίζουν τη γάτα με το ποντίκι στις καταλήψεις κτιρίων

Η νέα κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ και τον αντιεξουσιαστικό χώρο ξεκινήσει από τη στιγμή που το υπουργείο προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή να εκκενωθεί η Βίλα Αμαλία από τους καταληψίες. Από τις 20 Δεκεμβρίου λοιπόν ξεκίνησε ένα παιχνίδι ανάμεσα στις πλευρές με εκκενώσεις και ανακαταλήψεις κτιρίων. Τα επεισόδια σε Βίλα Αμαλία, Βίλα Μαρία Κάλλας και το πιο πρόσφατο στην κατάληψη του κτιρίου στη Λέλα Καραγιάνη στην κατάληψη έχει ανεβάσει την ένταση στο κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι πως αμέσως μετά την αναχώρηση των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ από το κτίριο και αφού είχε ολοκληρωθεί η εκκένωση και η προσαγωγή των καταληψιών, το κτίριο ανακαταλήφθηκε.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι τα απειλητικά μηνύματα που στέλνουν οι καταληψίες μέσω σκληρών προκηρύξεων και εκδηλώσεων. Στο ειδικό σάιτ που έχουν δημιουργήσει squathost.com/lelas_k/ οι καταληψίες υπερασπίζονται την δράση τους με πολύ σκληρούς όρους και προτάσσουν το τρίπτυχο της Αυτοοργάνωσης, της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης που συνεισέφερε και εξακολουθεί να συνεισφέρει αδιάλειπτα εδώ και 24 χρόνια σε ένα πλήθος από αντιεξουσιαστικούς κι αντικαπιταλιστικούς αγώνες.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: