Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία στο Μαξίμου για πιθανή ανασυγκρότηση του αντάρτικου πόλεων

Η πιθανή ανασυγκρότηση του αντάρτικου πόλεων 
με αφορμή τα τελευταία κρούσματα εμπρηστικών επιθέσεων και αποκορύφωμα την ένοπλη επίθεση κατά των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. προκαλεί έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το νέφος της τρομοκρατίας που φαίνεται να καλύπτει την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημιουργεί εύλογες συζητήσεις και αναλύσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο για το κατά πόσο θα επηρεάσει επί της ουσίας την κυβερνητική προσπάθεια.
Η προοπτική να αναβιώσει και πάλι η τρομοκρατία, υπό ...
άλλη μορφή και με διαφορετικές και πιο «εκσυγχρονισμένες» επιχειρησιακές δυνατότητες, τρομάζει την τρικομματική κυβέρνηση που επιθυμεί ένα ασφαλές πολιτικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί και στους ξένους οικονομικούς παράγοντες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ότι στη χώρα επικρατούν συνθήκες πολιτικής ομαλότητας.
Η πρώτη ένοπλη τρομοκρατική ενέργεια μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», δημιούργησε πληθώρα ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα της στρατηγικής της έντασης στην παρούσα χρονική περίοδο.
Στην αρχή δεν εκτιμήθηκε με τη δέουσα προσοχή η προοπτική να υπάρχει επανεμφάνιση θυλάκων της τρομοκρατίας και απλά γινόταν διαφορετική προσέγγιση, μετά από το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον γραφείων κομμάτων, δημοσιογράφων, αλλά και του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου.
Το ζήτημα ήταν πιο σύνθετο και φαίνεται, όπως παραδέχονται τώρα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ότι η υπόθεση έχει…«βάθος» και γίνονται εκτιμήσεις - με βάσει τις πληροφορίες από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και την ΕΛΑΣ-  για την ανασυγκρότηση του αντάρτικου πόλης και διεργασίες στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Εξάλλου, πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν ότι η ένοπλη επίθεση στη Ν.Δ. ήταν μια τολμηρή ενέργεια που ακολουθούσε, ως φυσιολογική συνέχεια, τα γκαζάκια και τις μολότοφ των «μπαχαλάκηδων» και των «κουκουλοφόρων».
Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συγκλίνουν ότι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο χτύπημα και μια πολύ σοβαρή κίνηση που δείχνει σχεδιασμό και προμελέτη.
Ως εκ τούτου αναλύεται και διαφορετικά και με πολύ προσοχή, σκεπτικισμό και προβληματισμό για ενδεχόμενες νέες κινήσεις, ενώ εξετάζεται τι αντίκτυπο θα έχει στη διεθνή εικόνα της χώρας και κατά πόσο θα επηρεάσει και την προσπάθεια της κυβέρνησης.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν σημειωθεί 19 επιθέσεις που δεν θεωρούνται απλά τυχαίες και ήδη στον πυρήνα της κυβέρνησης, κάνουν λόγο για «κλιμακούμενο εκβιασμό», αλλά το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ποιος τον κάνει.
Παράλληλα έχουν αρχίσει πιο προχωρημένες συζητήσεις για ποιον εξυπηρετεί η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, τίνος τα συμφέροντα κινδυνεύουν να θιγούν το επόμενο διάστημα και προβάλλεται ιδιαίτερα το επιχείρημα πως το ύψος του στόχου (κτύπημα στο γραφείο του πρωθυπουργού στα γραφεία της ΝΔ) καθορίζει και το επίπεδο των δραστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: