Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αρχίζει το ματς...

Μετά από τόσες -καθοριστικές για τη χώρα- ψηφοφορίες που έγιναν στη Βουλή αυτά τα τρία «καυτά» χρόνια, έμελλε να δοθεί ο τίτλος της «μάχης των μαχών» στη διαδικασία για τις παραπομπές πολιτικών προσώπων στην Προανακριτική που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Lagarde
Κανονικά, στον πρόλογο θα έπρεπε να επισημαίνεται πως “όλα είναι έτοιμα” για τη μάχη της κάλπης, αλλά... δεν είναι, τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης. Το μοναδικό σημείο στο οποίο έχουν καταλήξει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν πρέπει να στηθούν κάλπες ανά προτεινόμενο πρόσωπο –όπως συνέβη στις...
ανάλογες ψηφοφορίες του παρελθόντος, με πιο πρόσφατη αυτή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Κι αυτό διότι τα επιτελεία των τριών κυβερνητικών εταίρων φοβούνται πως αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει διαρροές από τους βουλευτές τους υπέρ της παραπομπής του Ευ. Βενιζέλου ή του Γ. Παπανδρέου.

Τρεις-μία-εφτά, αλλά όχι τέσσερις

Επειδή όμως η “λύση” των τριών καλπών προσκρούει σε αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και εκτιμήθηκε ότι ερμηνεύθηκε αρνητικά και από την “κοινή γνώμη”, από χθες το βράδυ έπεσε στο τραπέζι άλλη μία εκδοχή: Αυτή που θέλει να στήνονται... εφτά κάλπες, δηλαδή μία ανά πρόσωπο... της κάθε πρότασης.

Που σημαίνει: Τρεις κάλπες για τον Γ. Παπακωνσταντίνου (μία για κάθε πρόταση αφού είναι προτεινόμενος και στις τρεις), δύο για τον Ευ. Βενιζέλο (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και πρόταση ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής) και από μία για Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο (προτείνονται από ΑΝΕΛ-ΧΑ).

Αν δεν περάσει αυτή η παράδοξη (επιεικώς, σύμφωνα με βουλευτές όλων των πτερύγων) πρόταση, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία θα επανέλθει στην εκδοχή των τριών καλπών...

Ψηφίζουν στην κάλπη τους... και φεύγουν;

Το σημείο ωστόσο που θα ανάψει τη φωτιά στο ήδη εύφλεκτο έδαφος, αφορά το πόσες φορές θα ψηφίσουν οι βουλευτές.

Σύμφωνα με διαρροές, η Ιπποκράτους, πέραν της επιμονής στις τρεις κάλπες,  προωθεί και την εξής διαδικασία:  Όταν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ψηφίσουν την πρότασή τους... να αποχωρήσουν και να μην προσέλθουν στις άλλες κάλπες, ώστε να αποκλεισθεί κάθε περίπτωση ανταρσίας.

Στο άκουσμα αυτής της “πληροφορίας” η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για κατάργηση της μυστικότητα της ψηφοφορίας, αφού θα είναι προφανές τι θα έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Διαβημα Τσίπρα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προέβη ήδη σε διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας να τηρηθεί η ίδια διαδικασία όπως στις ψηφοφορίες του παρελθόντος για άλλες παραπομπές.  

Κατά ορισμένες πληροφορίες δε, του “συνέστησε” να μην συνδέσει το όνομά του  με τέτοιες διαδικασίες – τις οποίες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”.

Το πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο όσο λίγες φορές.


Της Μαρίνας Μάνη
capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: